Autori celebri (25): François Rabelais

François Rabelais s-a născut probabil în anul 1494 lângă Chinon, Indre-et-Loire, în Franţa şi a murit la data de 9 aprilie 1553, la Paris, în Franţa. Faimos ca autor al seriei comice “Gargantua şi Pantagruel”, Rabelais a fost cunoscut pentru umorul său, satira licenţioasă şi descrierile ireverenţioase ale vieţii religioase.

Rabelais şi-a câştigat traiul ca medic, dar reputaţia sa rezidă din binecunoscuta sa proză şi talentele sale ca umorit şi satirist. Fiul unui avocat de succes, Rabelais a studiat la universitate medicina; un om al contrastelor, a fost de asemenea călugăr, tatăl a doi copii cu o văduvă şi s-a stabilit apoi la Lyon ca doctor.

Se afla la Lyon când a scris prima sa carte, care a rămas faimoasă din acele timpuri, începând în anii 1530 o serie de cărţi care a devenit cunoscută tuturor ca “Gargantua şi Pantagruel”. Cartea îi are în centrul pe giganticul Gargantua şi pe fiul său Pantagruel, al căror principiu de viaţă era “mănâncă, bea şi fii vesel” – şi pe aventurile prietenilor lor poznaşi, care pornesc într-o călătorie al cărei scop este descoperirea Sticlei Sfinte.

El a publicat pentru cărţi ale seriei şi a cincea a fost publicată postum (deşi câţiva savanţi neagă faptul că ultima carte a fost scrisă de Rabelais). O creaţie ficţională caracteristică a fost Abaţia din Thelema, fondată de Gargantua, unde călugării trăiesc după principiul “Fă ceea ce doreşti”. Ei aveau tinere servitoare la îndemână şi chiar o piscină.

Tratamentul umoristic şi sarcastic al instituţiilor creştine nu l-au făcut îndrăgit pe Rabelais de către Biserică. Cărţile sale au fost puse pe lista celor interzise şi a fost suspectat de erezie. Din fericire, a avut sprijinul puternicei familii du Bellay şi aprobarea regelui Franţei, Francisc I. Rabelais a mers la Roma de mai multe ori, împreună cu Jean du Bellay, Arhiepiscop al Parisului, iar în anii 1540 a locuit la Torino, dar se pare că au fost momente în care a trăit ascuns.

Potrivit legendei, testamentul său constă dintr-o singură frază: “Sunt dator vândut, n-am nimic, iar restul îl las săracilor”. Ultimele sale cuvinte au fost: “Mă duc sa caut un mare Poate”.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *