Autori celebri (24): Ludovico Ariosto

Ludovico Ariosto s-a născut la data de 8 septembrie 1474, la Reggio Emilia, în Italia şi a murit la data de 6 iulie 1533, la Ferrara, în aceeaşi Italie. Faptele palpitante şi îndrăzneţe alternează cu pasaje statice despre istorie şi profeţii într-un stil personal al lui Ludovico Ariosto sofisticat şi uneori parodic.

Faima lui Ariosto stă în poemul epic “Orlando Furioso”, una dintre cele mai importante opere ale Renaşterii Italiene. El a combinat aici legendele cavalereşti ale lui Carol cel Mare cu invazia sarazină a Franţei într-o parodie plină de duh a romanelor medievale.

Poemul a fost conceput pentru a preamări casa de Este şi strămoşul legendar al acesteia Ruggiero şi să continue povestea iubirii lui Orlando pentru Angelica, începută de Matteo Maria Boiardo în cartea sa, “Orlando Innamorato” (apărută în jurul anilor 1472-1486).

Trei poveşti principale se întretaie în opera lui Ariosto: dragostea lui Orlando pentru Angelica; războiul dintre franci şi sarazini; iubirea lui Ruggiero, un sarazin, pentru Bradamant, o creştină. Acest poem a fost “modelul” pentru cartea lui Edmund Spenser “Faerie Qeueene”, publicată în 1590.

Poemul este scris în versuri “octaverine”, fiecare strofă constând din opt versuri endicasilabice rimând între ele. Este considerat cea mai frumoasă operă în genul poemului eroic din câte au fost scrise și, de la prima sa apariție, s-a răspândit rapid în toată Europa, exercitând o puternică influență asupra dezvoltării literaturii Renașterii.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *