Autori celebri (23): Erasmus din Rotterdam

Desiderius Erasmus Roterodamus s-a născut la data de 27 octombrie 1466, la Rotterdam, în Olanda şi a murit la data de 12 iulie 1536, la Basel, în Elveţia, fiind un teolog şi erudit olandez, creditat că a popularizat multe fraze care sunt încă folosite peste timp, precum “răul necesar”, “dragoste din interes” sau “o pasăre rară”.

Sub presiunea gardienilor săi, Erasmus a devenit un călugăr augustinian, dar i-a fost permis în acelaşi timp să călătorească mult în Europa, în Franţa, Anglia, Italia şi Elveţia. De-a lungul vieţii sale, s-a concentrat în producerea unor noi ediţii în limbile greacă şi latină a Noului Testament, cu comentarii, care au devenit punctul de plecare a exegezelor moderne ale Bibliei.

În călătoriile sale, intră în contact cu cele mai importante centre și personalități culturale ale timpului, ține lecții și conferințe, are posibilitatea să studieze vechi manuscrise. În Anglia cunoaște pe Thomas Morus și predă la Universitatea din Cambridge, în Italia devine prieten cu tipograful și editorul venețian Aldo Manuzio iar Universitatea din Torino îi decernează titlul de Doctor în Teologie.

În anii 1517-1524 traduce în limba latină versiunea greacă a Noului Testament, superioară ca stil și fidelitate în comparație cu Vulgata (Versiunea latină oficială a Bibliei) aflată pe atunci în circulație. Această traducere i-a servit și lui Luther ca bază pentru transcrierea în limba germană a Bibliei.

El a refuzat poziţiile academice, preferând activitatea literară independentă în scrieri precum “Elogiul nebuniei” (“Encomium moriae” sau “Laus Stultitiae”), o satiră directă împotriva teologilor, şi “Collectanea adagiorum”, o colecţie de proverbe şi zicale latine. Deşi a scris opere atât despre subiecte ecleziastice, cât şi despre interesele generale umane, el pare că le-a privit pe ultimele ca o activitate de destindere cu consecinţe minime. Cu toate acestea, în aceste lucrări stă faima lui actuală.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *