Autori celebri (22): Niccolò Machiavelli

Niccolo Machiavelli s-a născut la data de 3 mai 1469, la Florenţa, în Italia şi a murit la data de 21 iunie 1527, în acelaşi oraş, fiind autorul unei opere variante, incluzând poezie, piese de teatru şi romane, dar a devenit cunoscut în mod aproape exclusiv prin scrierile sale politice, care se bazează pe exemple istorice pentru a desluşi îngrijorările contemporane.

Cariera lui Niccolo Machiavelli ca un oficial important al Florenţei a contribuit în mod sigur la unul dintre cele mai cunoscute tratate politce ale tuturor timpurilor, “Principele” (Il Principe), dedicat Ducelui Florenţei, Lorenzo di Medici. Într-o scrisoare adresată unui coleg, a descris opera sa ca pe un “capriciu”, deturnând astfel sensul examinării feroce a problemelor legate de exercitarea puterii.

Combinând citate erudite, morale latine şi ziceri populare, el a trecut în revistă câteva concepte cheie din politică – virtutea, norocul şi şansa, ilustrând argumentele sale cu exemple atât din lumea clasică, cât şi în cea modernă. În centrul reflecţiilor lui Machiavelli, în “Principele” şi în alte scrieri politice ale sale, este criza politică din Italia cauzată de competiţia intensă dintre mai mulţi conducători succesivi.

În acest context turbulent, justificarea lui Machiavelli pentru nevoia ocazională a unui comportament dubios din partea conducătorilor pentru a menţine stabilitatea devine mai uşor de înţeles. În vreme ce acţiuni crude nu ar trebui să fie întreprinse atunci când există alternativă, în cele din urmă, după cum spune Machiavelli, este mai bine pentru un conducător să fie temut decât iubit.

Influenţa “Principelui” a lăsat de multe ori în umbră celelalte opere ale lui Machiavelli, inclusiv comedia în cinci acte, “Mătrăguna” (La Mandragola). Nicia, soţul în vârstă al frumoasei Lucrezia, este foarte nefericit din cauză că nu are niciun moştenitor. În prostia lui, el cade în capcana lansată de tânărul şi robustul Callimaco, care este îndrăgostit de Lucrezia. Nicia este lăsat să creadă că Lucrezia va rămâne însărcinată dacă bea un amestec de mătrăgună, dar că mătrăguna îl va ucide pe primul bărbat care se va culca cu ea. Callimaco se oferă în aparenta grea încercare din dormitor, Nicia fericit îi dă consimţământul, pierzându-şi astfel soţia în favoarea rivalului său.

Să nu uităm, de asemenea, că Machiavelli este autorul celebrului aforism “Scopul scuză mijloacele”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *