Autori celebri (20): Geoffrey Chaucer

Geoffrey Chaucer s-a născut la Londra, în Anglia, undeva între anii 1340-1345 şi a murit la data de 25 octombrie 1400, în acelaşi oraş, fiind considerat cel mai influent poet medieval englez, cunoscut pentru stilul său controversat şi pentru asprul simţ al umorului.

Fiul unui negustor de vin, Geoffrey Chaucer a făcut parte din clasa burgheză în ascensiune, o clasă ale cărei membri erau persoane educate şi care deţineau poziţii importante la guvernare. Chaucer însuşi a deţinut câteva posturi importante şi chiar dacă inteligenţa sa l-a ajutat cu siguranţă la succesul său, faptul că era cumnatul lui John de Gaunt – unchiul regelui Richard al II-lea şi un personajul major în piesa lui Shakespeare – l-a ajutat de asemenea.

Chaucer a trăit în timpul unei dintre cele mai tumultoase perioade din istoria engleză. Peste hotare, Războiul de 100 de ani era sursa conflictului dintre Franţa şi Anglia şi unele semne de agitaţie începeau să apară. Chacer cunoştea şi poate chiar simpatiza cu erezia populară Lollard şi a fost la Londra în timpul Revoltei Ţăranilor din 1381, când revoluţionarii l-au executat pe Arhiepiscopul de Canterbury şi au jefuit palatul lui John de Gaunt. Această perioadă a fost de asemenea şi a primelor pâlpâiri ale Renaşterii pe continent în scrierile unor poeţi italieni precum Petrarca şi Boccaccio, pe care Chaucer a avut şansa să le citească.

“Decameronul” (1349-1353) lui Boccaccio a avut o influenţă majoră asupra a ceea ce este considerată cea mai importantă operă a lui Chaucer, “Povestirile din Canterbury”. Chaucer a preluat scenariul lui Boccaccio cu privire la călătorii care îşi destăinuie reciproc poveşti şi a schimbat punctul principal prin dezvoltarea unei relaţii psihologice nuanţate între poveste şi povestitor.

Rezultatul este o conversaţie vie între o galerie de personaje bine închegate, care au rămas proaspete, provocatoare şi atrăgătoare de atâtea sute de ani. Deşi poeziile de viziune ale lui Chaucer şi tragedia sa epică “Troilus şi Cresida” sunt sofisticate şi strălucitoare în genul lor, încântătoarea operă “Povestirile din Canterbury” este poemul care, pentru mulţi scriitori, a reprezentat un punct important de plecare.

În încheiere, un citat de Geoffrey Chaucer: “Nu există muncitor, oricine ar fi el/Care poate munci atât bine, cât şi în grabă” (There’s no workman, whatsoever he be,/That may both work well and hastily.)

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *