Autori celebri (2): Sappho

Născută în jurul anului 630 î.Hr. în insula Lesbos din Grecia (a murit în jurul anului 580 î.Hr., într-un loc rămas necunoscut, probabil în aceeaşi insulă), Sappho a fost o poetă greacă numită “a zecea muză” de Platon. Din păcate, poeziile sale au supravieţuit în fragmente disparate.

Poezia ei cuprindea o lirică sentimentală şi inflexiuni erotice, fiind foarte primită în antichitate, poeziile ei fiind colectate în nouă volume pentru biblioteca pierdută din Alexandria. Ea chiar a avut un metru – safic – numit după structura poeziei sale, care conţinea trei linii lungi şi una finală scurtă. Popularitatea ei a determinat ca fragmente poetice au fost găsite în proza mai multor filosofi greci, la fel ca şi – mult mai romantic – pe o bucată de papirus descoperită în deşert.

Viaţa lui Sappho a fost la fel de complicată ca şi opera ei, ceea ce nu a oprit alţi poeţi, de la Ovidiu prin Mary Robinson la poeta lesbiană Olga Broumas, să scrie mult şi în mod autoritar despre ea. Biografia general acceptată ne spune că ea era o artistocrată ce făcea parte dintre comunitate artistică şi religioasă de femei de pe insula Lesbos, că a fost exilată în Sicilia şi a avut o fiică numit Cleis. Conform legendei, s-a sinucis după ce a fost respinsă de marinarul Phaon.

Ea rămâne una dintre actriţele favorite pentru lesbiene, datorită privirii senzuale asupra femeilor, cel mai important fragment în acest sens fiind Fragmentul 31, unde poeta se imaginează prinsă într-un triunghi amoros, privind îndelung la o femeie ce flirtează cu un bărbat. Chiar în ciuda biografiei mai mult artificiale şi a celor 250 de ani de fragmentare şi traducere a operei sale rămasă cunoscută, poeziile lui Sappho aduc un fior pe şira spinării oricărui bărbat sau femeie care au iubit vreodată.

Vă las, în final, cu un citat din Fragmentul 16: “Unii oameni spun ca o armata de nave este cel mai frumos lucru. Eu spun ca este ceea ce iubesti”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *