Autori celebri (19): Giovanni Boccaccio

Giovanni Boccaccio s-a născut probabil la Florenţa, în Italia, în iunie sau iulie 1313 şi a murit la data de 21 decembrie 1375, în localitatea Certaldo, lângă Arezzo, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi trei scriitori ai literaturii italiene, împreună cu Dante şi Petrarca.

După primii ani de la Florenţa, el studiază dreptul şi limbile clasice la Napoli, unde scrie şi primele sale opere: Filocolo, Filostrato, Teseida, Caccia di Diana, o perioadă în care preferă opera poetică în dauna prozei. O altă lucrare importantă a operei sale este “Trattatello in laude di Dante” (1357), în care face comentarii atât asupra operei lui Dante, cât şi asupra vieţii lui personale.

Alături de alte opere de mai mică importanţă ale lui Boccaccio, “Decameronul” (“Il Decamerone), o colecţie de o sută de mici povestiri, este cea mai originală operă a sa, dar şi una dintre cele mai importante ale literaturii universale. Scrisă în contextul ciumei care făcea ravagii în Florenţa în 1348, îi are în centru pe cei şapte copii şi trei tineri care caută adăpost într-o casă din afara oraşului. Pe parcursul a zece zile, ei îşi spun pe rând zece povestiri pe zi.

Nu trebuie uitat faptul că “Decameronul” a fost publicată prima dată abia în anul 1470, până la acea dată opera circulând în manuscrise printre cititori. Această lucrare, care a inaugurat şi genul literar numit nuvelă, este cea mai bună operă a literaturii italiene din epoca Umanismului, etapă care precedă Renaşterea. Boccaccio redă viața eliberată de constrângerile morale ascetice, studiază pasiunile omenești nu numai în forma lor plenară, ci și în cea instinctuală, punându-le față în față cu convențiile unei societăți ipocrite, naive. Astfel, Decameronul devine expresia unei ample, puternice, variate și incisiv de satirice răzvrătiri împotriva tradițiilor impuse.

Opera începe cu o prefaţă care este adresată “graţioaselor doamne” (“vaghe donne”) care au experimental personal dragostea, indicând valoarea simbolică a sentimentelor trăite în comparaţie cu ororile aduse de ciumă. În fiecare povestire, cititorul este confruntat cu viciile şi virtuţile umanităţii într-o galerie de personaje şi situaţii care exemplifică eroismul, abnegaţia, prostia, inteligenţa şi modestia.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *