Autori celebri (18): Hafiz

Pe numele său întreg Khwajeh Shams al-Din Muhammed Hafez-e Shirazi, Hafiz s-a născut la o dată rămasă necunoscută, undeva între anii 1310-1325, la Shiraz, în Iran şi a murit în anul 1389, în aceeaşi localitate. Poet de curte al iubirii spirituale şi profesor al Coranului care a atins conştiinţa cosmică, Hafiz a întruchipat rafinamentul erudit al Persiei medievale.

La fel ca şi contemporanul său Petrarca, Hafiz a creat o poezie cristalină a dragostei divine, dar şi sexuale. Pentru mai mult de cincizeci de ani, Hafiz a scris dintr-o inspiraţie divină, multe dintre cele peste 500 de gazeluri (ghazal) despre bogăţia şi frumuseţea lui Shakh-e Nabat, care este pentru opera sa ceea ce Laura a fost pentru cea a lui Petrarca.

În afara faptului că a fost instalat ca poet de curte, mai întâi la Abu Ishak şi apoi la Shah Shuja, Hafiz în primul rând un maestru divin. Din fragedă copilărie, a dovedit o memorie uimitoare. Pregătirea sa religioasă a fost codificată în însuşi numele său: a devenit un hafez (hafiz), adică o persoană care a memorat pe de rost întreg Coranul.

Similar cu poetul italian, el a moştenit o mare tradiţie lirică exemplificată de Rumi şi Nizami; cu toate acestea, tradiţia lui Hafiz, continuată de opera sa, a celebrat interacţiunile dintre erotism şi spiritualitate. Cele mai importante opere ale sale rămân “Divan-e-Hafiz” (compilată în anul 1410 de Mohammad Golandaam) şi “Poeme din Divanul lui Hafiz” (publicat pentru prima dată în engleză în anul 1897, în traducerea lui Gertrude Bell, republicate în 1995).

Poeziile sale exaltă, în imagini strălucitoare şi versuri melodioase, iubirea şi vinul. Colecţiile apărute se găsesc în casele celor mai mulţi iranieni, care îi cunosc poeziile pe dinafară şi le folosesc ca proverbe sau ca ziceri până în zilele noastre. Viaţa şi poeziile sale au făcut obictul multor analize, comentarii sau interpretări, influenţând scriitorii din zona Persiei mai mult decât orice alt autor.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *