Autori celebri (14): Sf. Augustin

Aurelius Augustinus s-a născut la data de 13 noiembrie 354 în Souk Ahras, din Algeria, şi a murit la data de 28 august 430, la Annaba, din aceeaşi Algerie,  iar analiza sa asupra părţii emoţionale a experientei creştine în faţa păcatului rămâne până în zilele noastre neîntrecută.

Tatăl lui Augustin a fost un păgân, dar mama sa (Sf. Monica) a fost o creştină devotată care a avut o mare influenţă asupra fiului său. După ce a citit dialogul lui Cicero “Hortensius”, Augustin a devenit foarte interesat de filosofie. El s-a convertit la religia maniheană, ale cărei principii a continuat să le urmeze chiar după ce a şi-a fondat propria şcoală de retorică la Roma.

În timpul acestei perioade, a avut şi un copil (Adeodatus) cu o femeie care îi va fi concubină pentru mai mult de 15 ani. La Milano, i s-a oferit un post de profesor şi a ajuns astfel sub influenţa atât a neoplatonismului, cât şi a predicilor Sfântului Ambrozie. După un conflict interior agonizant, Augustin a renunţat la toate dorinţele sale neortodoxe şi s-a devotat în întregime pentru a-l servi pe Dumnezeu şi practicilor preoţiei, care includeau inclusiv castitatea.

Din punctul lui de vedere, el a trăit o viaţă plină de păcate până la convertirea la creştinism de la vârsta de 32 de ani. El dă astfel un portret personal mişcător ale luptelor sale spirituale şi ale căutării adevărului în “Confesiuni”, care au fost scrise cu o introspecţie profund personală pentru edificarea celorlalţi.

La întoarcerea din Africa de Nord, Augustin şi-a transformat propria casă într-o comunitate monahală pentru el însuşi şi pentru un grup de prieteni. Începe acum munca la cele douăzeci şi două de cărţi ale “Despre cetatea lui Dumnezeu” (De Civitate Dei), care i-a luat aproape 14 ani. Această operă a fost scrisă pentru a restaura încrederea în camarazii săi creştini, care fusese grav avariată după invadarea Romei de către vizigoţi în anul 410.

În “De Civitate Dei”, el situază alegoria a două oraşe: un oraş ceresc care uneşte oamenii drepţi de pe pământ şi sfinţii din cer, care trăisc împreună conform voinţei lui Dumnezeu; un oraş pământesc, ghidat de principii lumeşti şi egoiste. Augustin a murit la vârsta de 75 de ani, în timp ce invadatorii vandali asediau oraşul Hippo, cetatea sa episcopală.

Şi, în final, un citat din Sf. Augustin: Nu ne e de nici un folos să ascultăm învăţăturile sfinte dacă nu le trăim.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *