Autori celebri (13): Apuleius

Lucius Apuleius s-a născut în jurul anului 124 d. Hr. la Madauros, în Numidia (în apropierea localităţii Mdaourouch, din Algeria de astăzi) şi a murit în anul 170 d.Hr., în aceeaşi Numidie,  iar proza pe care el a scris-o este un amestec distractiv de magie, farsă, religie şi mitologie, scrisă într-un stil viu şi adesea pitoresc care este foarte bine şlefuit.

Pe hârtie, Apuleius a avut o viaţă privilegiată. I-a rămas foarte mulţi bani după moartea tatălui său, un magistrat din provincie, pe care el i-a risipit repede. Înmatriculat la universitatea din Cartagina şi apoi la cea din Atena, el a studiat filosofia platoniciană. După iniţierea sa în misteriile lui Isis, a studiat oratoria latină la Roma şi a început o carieră de succes în justiţie.

Acest succes i-a permis să călătorească departe în Asia Minor şi Egipt,  studiind filosofia şi religia. Cu toate acestea, în acea perioadă a fost acuzat că foloseşte vrăjitoria şi magia neagră pentru a câştiga sentimentele şi averea văduvei cu care s-a căsătorit. Discursul său pentru propria apărare, în mod esenţial un discurs despre folosirea magiei, i-a adus probabil şi achitarea. El a rescris apoi acest discurs şi a publicat o versiune îmbunătăţită a lui, pe care a intitulat-o “Apologia”.

Apuleius este cunoscut în primul rând pentru romanul pitoresc în 11 cărţi “Metamorfozele” sau în limbajul popular “Măgarul de aur” – singurul roman latin care a supravieţuit în integralitatea ei. În acesta, se povesteşte aventurile gălăgioase, adeseori licenţioase ale grecului Lucius, care experimentează magia şi are neşansa de a fi transformat într-un măgar. În această formă, el are multe aventuri, care în mâinile hoţilor, împărtăşeşte isprăvile lor fantastice şi, în final, se transformă din nou în om după intervenţia zeiţei Isis.

Există mai multe digresiuni: cea mai lungă este cunoscuta fabulă “Cupid şi Psyche” (Carţile IV-VI), care în antichitatea târzie şi în Evul Mediu a fost câteodată interpretată ca o alegorie a sufletului (psyche) în relaţie cu dragostea (cupid). “Măgarul de aur” a fost mai târziu folosit de Shakespeare ca o sursă pentru comedia sa preacunoscută “Visul unei nopţi de vară”.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *