Autori celebri (12): Ovidiu

Publius Ovidius Naso s-a născut la data de 20 martie 43 î.Hr. la Sulmona, Italia şi a murit în anul 17 d.Hr., la Tomis (actuala Constanţa, din România), iar poezia sa este marcată de conştiinţă de sine literară, teme mitologice, expresie elegantă şi o adevărată muzicalitate a versurilor.

Recunoscut drept ultimul dintre mari poeţi auguşti, Ovidiu şi-a surclasat toţi predecesorii în spirit, eleganţă şi farmec. Abandonând o cariera politică pentru o viaţă de poezie în interiorul cercurilor literare de la Roma, Ovidiu şi-a aflat succesul destul de devreme cu încercările sale timpurii în elegiile sale de dragoste.

Deşi şi-a dedicat mare parte din cariera sa pentru genul elegiac, este probabil că Ovidiu este cel mai bine cunoscut pentru marele său poem mitologic, “Metamorfozele”, singura sa operă în tradiţia epică. Cu motivul schimbării corpurilor, tema centrală a dragostei şi povestiri încorporate care se reproduc pe ele însele în mod continuu, “Metamorfozele” constituie cea mai importantă lucrare care ilustrează virtuozitatea lui Ovidiu. Poemul este în acelaşi timp un catalog al mitologiei, cât şi o examinare erudită a convenţiilor şi moştenirilor literare.

La apogeul succesului său, în anul 8 d.Hr., Ovidiu a fost exilat la Tomis, în cea mai îndepărtată parte a Imperiului Roman, pentru motive care sunt încă învăluite în mister. Suspiciunea este că, în spatele sentinţei oficiale cu privire la imoralitatea poeziei sale, stă un scandal adulterin care a implicat-o pe nepoata împăratului. Departe de luminile rampei, Ovidiu s-a întors la rădăcinile sale elegiace, deplângând separaţia de socitatea în care poezia sa a fost scrisă şi care i-a aplaudat aşa de mult farmecul poeziei sale.

Exilul său a marcat o schimbare abruptă a tonului şi a stilului scrierilor sale, care a devenit mai puţin jucăuş şi mult mai visător şi introspectiv. Cu toate acestea, opera sa scrisă în exil a trădat aceeaşi infatuare asupra propriei sale faime şi aceeaşi rezistenţă a poeziei care a caracterizat scrierilor sale în Roma. Este, într-adevăr, normal şi potrivit ca Ovidiu ar trebui să rămână o prezentă influentă în canonul litarar occidental.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *