Autori celebri (11): Horaţiu

Quintus Horatius Flaccus s-a născut la data de 8 decembrie 65 î.Hr. la Venosa, Italia şi a murit la data de 27 noiembrie 8 î.Hr., la Roma, fiind un critic şi satiric roman, a cărui operă este plină  de toleranţă, cu o credinţă a moderaţiei şi o recunoaştere melancolică a efemerităţii vieţii.

Viaţa lui Horaţiu – ca inventator al sintagmei “carpe diem” – a fost una plină de oportunităţi pierdute. Tatăl său, care fusese cândva sclav, a făcut destui bani ca încasator de impozite pentru a putea să îşi trimită fiul la şcoală la Roma şi ulterior la Atena. Horaţiu s-a înrolat în armata republicană a lui Brutus şi s-a luptat la Philippi (în anul 42 î.Hr.). Cu o auto-ironie amară, el a spus mai târziu că şi-a aruncat scutul şi a fugit de pe câmpul de bătălie. După ce s-a întors acasă, şi-a găsit proprietatea confiscată, dar a reuşit să obţină un post de secretar la trezorerie pentru a supravieţui.

Poezia pe care Horaţiu a scris-o în următorii ani l-a impresionat pe Virgiliu, care l-a prezentat marelui patron al artelor, Maecena. Acest eveniment a marcat începutul unei prietenii de-o viaţă. Din acest moment, Horaţiu nu a mai avut probleme şi îngrijorări de natură financiară; el s-a plimbat liber printre poeţii importanţi şi oamenii de stat din Roma. Maecena îi dăruieşte o fermă în ţinutul Sabinilor, lângă Roma, care a fost o sursă de mare fericire pentru Horaţiu şi inspiraţie pentru câteva dintre cele mai frumoase pasaje ale scrierilor sale.

“Epodele” şi “Odele” include poezii scurte în metri lirici variaţi ale căror teme includ dragostea şi prietenia, vinul, bucuriile vieţii la ţară şi schimbarea anotimpurilor, măreţia romanilor şi personalitatea cetăţeanului ideal. Poeziile urbane şi spirituale din “Satire” ironizează uşor nebuniile şi viciile oamenilor.

După moartea lui Virgiliu în anul 19 î.Hr., Horaţiu a devenit Poetul laureat al lui Augustus şi a fost desemnat de către acesta să scrie imnul, “Carmen Saeculare”. Interpretat de un cor de 27 de fete şi la fel de mulţi băieţi, acest imn invoca zeii şi întreba dacă aceştia pot asigura prosperitatea pentru Roma în timpul domniei lui Augustus.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *