Autori celebri (10): Virgiliu

Publius Vergilius Maro s-a născut la data de 15 octombrie 70 î.Hr. lângă Mantua, Italia şi a murit în anul 19 î.Hr., la Brindisi, fiind considerat de Dante drept maestrul suprem şi creator al “stilului războinic”. De asemenea, Dryden a menţionat că opera sa, “Georgicele”, este “cel mai bun poem al celui mai bun poet”.

Virgiliu este considerat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi clasici romani, iar opera sa a avut o influenţă enormă asupra literaturii europene. Prima sa operă, “Bucolicele” (titlul original fiind “Eclogae vel bucolica”), se situează într-o Arcadia idilică, în vreme ce evenimentele contemporane politice sunt discutate de păstorii şi fermierii ce locuiesc în acest paradis.

Virgiliu a inclus o mai mare apropiere asupra realităţilor vieţii de la ţară în a doua sa operă importantă, “Georgicele”, care descrie pe larg munca zilnică de la o fermă. El urmăreşte (sub oblăduirea lui Maecena) să readucă ţăranii la munca de pe câmpuri, după ce aceştia părăsiseră locurile natale, pentru a se muta lângă marile oraşe. Cele patru cărți ale operei tratează următoarele teme: I. Cultivarea pământului și păstoritul; II. Cultivarea plantelor, în special a viței de vie și a măslinilor; III. Creșterea animalelor; IV. Descrierea apiculturii.

Cea mai cunoscută operă a sa este, cu siguranţă, “Eneida”. Virgiliu urmăreşte călătoria lui Eneas de la căderea Troiei până când acesta fondează oraşul Roma, fiind în acelaşi timp o preamărire a originilor eroice ale Romei şi o încercare de a asigura culturii romane o comparaţie de aploare cu Iliada şi Odiseea. Virgiliu a murit înainte de a-și desăvârși opera, dar chiar şi aşa, “Eneida” este recunoscută ca fiind una din capodoperele literaturi universale.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *