Autori celebri (1): Homer

Începem din această săptămână un ciclu de articole despre cei mai cunoscuţi autori ai lumii, prezentându-vă cele mai importante opere ale lor, cu linkuri spre locurile unde puteţi cumpăra cărţile, de cele mai multe ori în limba originală, astfel încât să recunoaşteţi fineţurile de limbaj, profunzimea literaturii de calitate, adevărata imagine a celor mai bune opere literare.

Prima oprire este Homer, “Poetul” grec ce a trăit în secolul al VIII-lea î.Hr., ale cărui opere au celebrat evenimente mitice şi eroice, cu o aplecare spre artistocraţia timpului. El a folosit un dialect poetic artificial, fraze şi scene repetate, dând însă o importanţă specială discursurilor.

La fel ca Shakespeare, Homer aparţine unui etalon al literaturii, iar poezia sa relevă o cunoaştere adevărată a naturii umane, care a fost rareori depăşită. Cu toate acestea, cunoaştem foarte puţine lucruri despre el. Considerat fondatorul nu numai al poeziei epice, dar şi al întregii literaturi, a fost o figură total necunoscută, iar detaliile asupra vieţii sale au fost culese doar din anumite pasaje aparent autobiografice din poeziile sale. Legenda despre orbirea lui Homer, de exemplu, a fost culeasă din descrierea lui despre orbul Demodocus.

Mulţi învăţaţi, în trecut, dar şi în prezent, evită să vorbească despre un poet numit Homer şi preferă să vadă poezia homerică ca un produs al unei tradiţii lungi a poeziei orale.

Grecii au atribuit mai multe poeme lui Homer, dar numai două – Iliada şi Odiseea – pot fi cu adevărat descrise ca fiind homerice. Iliada, a cărei acţiune se petrece în timpul celui de-al zecelea şi ultimul an al Războiului Troian, se dezvoltă asupra consecinţelor complicate ale disputei dintre Ahile şi Agamemnon, doi comandanţi greci ai asediului asupra Troiei. Odiseea, a cărei acţiune se petrece după căderea Troiei, ne povesteşte călătoria acasă a altui erou grec, Odiseu, şi lupta lui pentru a se reinstala ca rege în cetatea Itaca.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *