Autoarea săptămânii – Ursula Le Guin

“Love doesn’t just sit there like a stone; it has to be made, like bread, remade all the time, made new.” – Ursula Le GuinUrsula Kroeber Le Guin s-a născut pe data de 21 octombrie 1929 în Berkeley, California. Ea este o autoare americană de romane, poezie și povestiri. A câștigat numeroase premii în timpul carierei, cel mai important dintre acestea fiind premiul Fantasy Writers of America Grand Master în anul 2003.Ursula a absolvit Radcliffe College în 1951 și Columbia University în anul 1952. Mai târziu a studiat în Franța, unde l-a cunoscut pe soțul ei, istoricul Charles Le Guin și s-au căsătorit în 1953.Încă de la o vârstă foarte fragedă a avut un anumit interes sporit pentru literatură. La vârsta de 11 ani a trimis prima sa poveste revistei “Astounding Science Fiction” și a fost refuzată. Primele ele scrieri au fost povești non-fantastic ale unor țări imaginare. Mai târziu, s-a concentrat pe science fiction, iar la începutul anilor 1960 era publicată în mod regulat.

Popularitatea ei a luat amploare datorită romanului “The Left Hand of Darkness”, care a câștigat premiile Hugo și Nebula în anul 1970. Următorul ei roman, “The Dispossessed” a transformat-o în singura persoană care a câștigat deopotrivă premiile Hugo și Nebula pentru Best Novel de două ori și pentru aceleași cărți.Mai târziu, Le Guin a lucrat și în domeniul filmului și audio. Ea a contribuit la “The Lathe of Heaven”, un film PBS din 1979 bazat pe romanul ei cu același nume. În anul 1985, a colaborat cu compozitorul avant-garde David Bedford la un libret space opera Rigel 9.

În luna decembrie a anului 2009, Ursula s-a retras din Authors Guild drept protest în urma proiectului de digitalizare a cărților. Ea a scris în scrisoarea de retragere: “You decided to deal with the devil. There are priciples involved, above all the whole concept of copyright; and these you have seen fit to abandon to a corporation, on their terms, without a struggle.”Ursula Le Guin are trei copii și patru nepoți și locuiește în Oregon din anul 1958. În timpul carierei sale a câștigat 5 premii Hugo și 6 Nebula și i-a fost acordat premiul Gandalf Grand Master în anul 1979 și unul Science Fiction and Fantasy Writers of America Grand Master în 2003.De asemenea, a primit 19 premii Locus pentru ficțiunea scrisă, mai mult decât orice autor. Ursula a fost distinsă cu un premiu Lifetime Achievement în anul 1995 de către World Fantasy Awards. Romanul ei “The Farthest Shore” a câștigat National Book Award for Children’s Books în anul 1973. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *