Autoarea săptămânii: Mary Pope Osborne

Mary Pope Osborne este o apreciată autoare de cărți pentru copii, cunoscută în special pentru îndrăgita serie ”Magic Tree House”, care cuprinde până în prezent 55 de cărți, a fost tradusă în peste 30 de limbi și a înregistrat vânzări de peste 130 de milioane de exemplare în întreaga lume. Seria urmărește aventurile a doi frați, Annie și Jack, care descoperă într-un copac o căsuță magică, plină cu cărți, care-i poartă într-o mulțime de călătorii inedite în timp și spațiu.

De asemenea, Mary Pope Osborne a scris și romane pentru adolescenți, romane de mister, ficțiune istorică, volume de nonficțiune, biografii, repovestiri ale mitologiei grecești și nordice, povești medievale, povești cu sirene, cărți ilustrate pentru copii, o carte despre religiile lumii și o carte bazată pe Odiseea lui Homer, dar cel mai mult i-a plăcut să călătorească în timp alături de personajele ei din seria Magic Tree House.

Mary Pope Osborne s-a născut pe 20 mai 1949, în Fort Sill, Oklahoma, SUA. Tatăl său era militar, așa că Mary și părinții ei s-au mutat foarte des, astfel încât până la vârsta de 15 ani, Mary a locuit în 15 case diferite și a învățat la 8 școli diferite. Lui Mary i-a plăcut să citească încă din copilărie datorită mamei sale, care era profesoară și le-a insuflat lui Mary și fraților săi pasiunea pentru lectură, obișnuind să le citească și să-i asculte citind în fiecare seară. Autoarea are un frate geamăn, un frate mai mic și o soră mai mare, pe care îi consideră cei mai buni prieteni ai săi.

Mary Pope Osborne a studiat dramaturgia la Universitatea din Carolina de Nord. În timpul facultății, a devenit pasionată de mitologie și religie comparativă și a învățat tot ce a putut despre alte culturi. După absolvire, autoarea a avut o viață plină de aventuri. Aceasta a locuit într-o peșteră din Creta timp de șase săptămâni, apoi s-a alăturat unui mic grup de tineri europeni, alături de care a călătorit într-o caravană de rulote prin 16 țări din Asia, inclusiv Iraq, Iran, Afghanistan, Pakistan, India și Nepal. În timpul călătoriei, Mary a avut de înfruntat situații periculoase, precum un cutremur în nordul Afganistanului sau o revoltă în Kabul. Călătoria s-a încheiat brusc în Kathmandu, deoarece Mary s-a îmbolnăvit și și-a petrecut două săptămâni într-un spital de acolo, timp în care a citit seria ”The Lord of The Rings” a lui Tolkien. Chiar și în ziua de astăzi, acea călătorie este legată în mintea autoarei de aventurile lui Frodo. După ce s-a întors acasă și s-a recuperat în urma bolii, Mary a lucrat ca asistent medical în Monterey, California și ca agent de turism în Washington. În Washington, la premiera unui musical despre Jesse James, Mary s-a îndrăgostit de actorul Will Osborne, care-l interpreta pe Jesse. Un an mai târziu, Mary și Will Osborne s-au căsătorit, iar a doua zi au pornit într-un turneu de teatru. Ulterior, Mary a avut mai multe joburi, a fost chelneriță în Greenwich Village, a predat cursuri de actorie într-un azil din Bronx, a fost barman și a lucrat ca editor asistent pentru o revistă de copii.

Într-o zi, din senin, Mary a început să scrie o poveste despre o fetiță de 11 ani, care îi semăna foarte mult. Acea poveste a devenit prima sa carte, ”Run as Fast as You Can”, a fost publicată în anul 1982 și a făcut-o pe Mary Pope Osborne să-și dea seama că își dorește să se dedice scrisului și să devină autoare.

Autoarea se consideră una dintre cele mai norocoase persoane din lume, deoarece iubește ceea ce face, își iubește cariera. În opinia acesteia, scrisul este un miracol, deoarece poți călători oriunde în lume, în toate timpurile și în toate colțurile lumii și totuși te poți întoarce acasă la timp pentru cină.

Mary Pope Osborne locuiește în Connecticut, într-o casă pe malul unui lac, împreună cu soțul său. Când nu scrie, autoarei îi place să citească, să facă plimbări lungi, să se joace cu câinii săi, să călătorească și să-și amenajeze grădina.

Mary citește cărți de ficțiune, nonficțiune, mitologie, religie și are o mulțime de autori preferați. În copilărie, îi plăceau foarte mult cărțile scrise de Frances Hodgson Burnett și Laura Ingalls Wilder, în special ”A Little Princess” și ”Little House on the Prairie”. În adolescență, favoriții săi erau Thomas Wolfe, J. D. Salinger, Hermann Hesse și Jack Kerouac. În tinerețe, i-au plăcut Leo Tolstoy, Vladimir Nabokov, E. B. White și Colette (Sidonie-Gabrielle Colette), iar de atunci lista sa de autori favoriți s-a mărit constant.

Seria Magic Tree House

Alte cărți scrise de autoarea Mary Pope Osborne

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *