Autoarea săptămânii: Jeanette Winterson

Cum ajungi să scrii literatură de succes atunci când ești femeie, te naști într-o familie în care fetele nu sunt încurajate să fie deștepte și printre singurele cărți care se află sunt Biblia și Comentarii pe marginea Noului și Vechiului Testament? Jeanette Winterson ar spune: citind. Nu, nu citind numai Scripturile în repetate rânduri ci, găsind cu puțin noroc, printre cele șase cărți ale familiei, un volum inspirant – în cazul lui Winterson o ediție a poveștilor romantice ale lui Sir Thomas Malory: Le Morte D’Arthur. Desigur, citea în baia din curte și la lumina lanternei – așa încât să nu o vadă nimeni. Drumul spre a artă literară este de cele mai multe ori unul spinos: Jeanette Winterson se opune carierei misionare, intră la un liceu pentru fete și își hrănește pasiunea pentru citit mai departe în timpul studiilor sale la Oxford.


Perioada de după terminarea studiilor și le petrece lucrând la teatre și scrindu-și primul roman: Oranges Are Not the Only Fruit – o dată ce împlinește 23 de ani. La un an după finalizare, cartea vede lumina tiparului – 1985. Lucrează în continuare pentru editorii săi, Pandora Press, după care publică The Passions în 1987 cu Bloomsbury (Regatul Unit) și Knopf (SUA). Devenise la acel moment un scriitor cu normă întreagă publicând în 1989 Sexing the Cherry, Written on the Body în 1992 și eseurile Art Objects în 1995. Guy Simmetries apare în 1997 și un an mai târziu este publicat volumul de povestiri The World and Other Places. Secolul XXI începe în mare forța pentru Winterson: în 2000 apare The Powerbook și la trei ani după apariție autoarea scrie o carte pentru copii: The King of Capri. În 2004 și 2007 îi sunt publicate două opere: Lighthousekeeping și Stonegods. Cel din urmă reprezintă ultima sa publicație. Pentru copiii mai mari, 9 – 11 ani,  Winterson publică la Bloomsbury romanul Tanglewreck.

Pasiune ei din copilărie nu a rămas nerăsplătită. Operele sale au fost încoronate cu Ordinul Imperiului Britanic pentru literatură iar premii precum Whitbread Prize, UK și Prix d’argent, precum și Premiul Festivalului de Film de la Cannes – pentru adaptările și ficțiunea sa- sunt accesoriile de care Jeanette Winterson poate fi mândră. Mai mult, fiind un jurnalist de excepție, rubricile ei pot fi citite în The Times și Guardian. O prietenă a frumosului, trăiește cu mare drag în căsuța ei din mijlocului unei păduri Gloucerstershire.

O mai poți găsi uneori în casa ei din Londra.

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

2 thoughts on “Autoarea săptămânii: Jeanette Winterson”

  1. “Scris pe trup” merita citita,e o carte pe langa care nu ai voie sa treci in viata asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *