Autoarea săptămânii: Jane Smiley

Jane Smiley este o apreciată autoare de ficțiune, cunoscută în special pentru romanul ”A Thousand Acres”, câștigător al Premiului Pulitzer în anul 1992 și pentru trilogia ”Last Hundred Years”, al cărei ultim volum, ”Golden Age”, a fost publicat luna aceasta.

Jane Smiley s-a născut pe 26 septembrie 1949, în Los Angeles, California. În 1971, a absolvit Colegiul Vassar din Poughkeepsie, New York, cu o diplomă în Literatură, iar ulterior a obținut un master și un doctorat în Literatură la Universitatea din Iowa. Între anii 1981 – 1996, Jane Smiley a predat cursuri de Literatură Engleză și Scriere Creativă la Universitatea din Iowa.

Primul roman al autoarei, ”Barn Blind”, a fost publicat în anul 1980. Până în prezent, Jane Smiley a scris 14 cărți de ficțiune, două colecții de nuvele, cinci cărți de nonficțiune și cinci romane pentru adolescenți.

Jane Smiley este membră a Academiei Americane de Arte și Litere, o societate de onoare, exclusivistă, cu 250 de membri, care susține excelența în literatură, muzică și artă.

În anul 2006, autoarei i-a fost acordat Premiul PEN USA Lifetime Achievement Award pentru întreaga carieră, iar în anul 2009, Jane Smiley a făcut parte din juriul prestigiosului premiu Man Booker International Prize.

Autorii preferati ai lui Jane Smiley, care au influențat-o în cariera sa, sunt Charles Dickens, Anthony Trollope, Jane Austen, George Eliot, Virginia Woolf, Harriet Beecher Stowe. Cartea ”Our Mutual Friend” scrisă de Charles Dickens, pe care Jane a citit-o în timpul colegiului, a făcut-o să-și dea seama că iși dorește să devină scriitoare.

Dintre cărțile proprii, preferata autoarei este ”The Greenlanders”. Jonathan Franzen, autorul bestsellerului ”The Corrections”, a declarat că din punctul său de vedere, romanul ”The Greenlanders” (1998), al patrulea roman scris de Jane Smiley, este unul dintre cele mai bune romane ale ficțiunii americane.

Bestsellerul ”A Thousand Acres” (1991), câștigător al premiilor Pulitzer (1992), Ambassador Book Award for Fiction (1992), Chicago Tribune Heartland Prize for Fiction (1991), National Book Critics Circle Award for Fiction (1991) și Society of Midland Authors Award for Fiction (1992) a fost ecranizat în anul 1997, filmul avându-i ca protagoniști pe actorii Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh și Jason Robards. De asemenea, nuvela ”The Age of Grief” scrisă de Jane Smiley, a stat la baza filmului The Secret Lives of Dentists (2002), cu actorii Hope Davis și Campbell Scott în rolurile principale.

Jane Smiley are trei copii și locuiește în Carmel Valley, California, împreună cu soțul său. Autoarea cântă la banjo (instrument muzical asemănător cu mandolina, cu cinci până la nouă coarde), are trei câini și patru cai de rasă, iar destinația sa preferată de călătorie este Bergamo, Italia.

Trilogia ”Last Hundred Years”

Alte cărți de ficțiune scrise de autoarea Jane Smiley
Seria de cărți pentru adolescenți ”Horses of Oak Valley Ranch”


Colecții de nuvele ale autoarei Jane Smiley

Cărți de nonficțiune scrise de Jane Smiley


Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *