Autoarea săptămânii – Jane Austen

“Vanity and pride are different things, though the words are often used synonymously. A person may be proud without being vain. Pride relates more to our opinion of ourselves; vanity, to what we would have others think of us.” – Jane Austen – “Pride and Prejudice”Jane Austen a fost o romancieră ale cărei lucrări de ficțiune romantică au ajutat-o să devină una din cele mai citite autoare de literatură engleză, cunoscută pentru realismul ei și comentariile înțepătoare în legătură cu societatea.Jane Austen s-a născut pe data de 16 decembrie 1775 în Steventon din Hampshire. Ea a fost a șaptea din cei 8 copii și numai a doua fiică a familiei.  

Copiii Austen au crescut într-un mediu deschis învățării, creativității și dialogului. În 1783, la vârsta de 8 ani, Jane și surorile ei au fost trimise la o școala cu internat pentru educație formală, care a constat în limbi străine (în mare parte franceză), muzică și dans. Tatăl lui Jane a hrănit interesul ei pentru scris oferindu-i cărți, hârtie și instrumente de scris pentru a-i permite să își exploreze partea creativă.În 1787, interesul lui Jane pentru propriul scris s-a intensificat și a început să creeze mici povestioare și poezii pe care le păstra în caiete, ceea ce a devenit „The Juvenilia”. În 1789, Jane a scris comedia satirică „Love and Friendship” și a început să trateze scrisul cu mai multă seriozitate. Timp de 4 ani a lucrat la piesa „Sir Charles Garandison or the Happy Man”, o comedie care s-a bazat pe lucrările pe care le-a citit în timpul școlii și a avut 6 acte, însă ideea a fost abandonată pentru o alta care a devenit „Susan”, un roman într-un format epistolar.În luna decembrie a anului 1795, un nepot al unor vecini a început să viziteze foarte des Steventon. Jane și acesta, Tom Lefroy, au început să petreacă foarte mult timp împreună, iar acest lucru a fost observat de ambele familii. Jane s-a îndrăgostit de el, însă, familia lui a considerat imposibilă căsătoria lor și a intervenit, forțându-l să plece. Astfel, cei doi nu s-au mai văzut niciodată.

Tatăl lui Jane a sprijinit-o mereu în scrisul ei și  a  încercat să contribuie la succesul fiicei sale. El a încercat să publice una din lucrările ei la o editură din Londra, însă opera a fost respinsă fără a fi măcar deschisă. Încă nu se știe dacă Jane știa de eforturile tatălui ei pentru reușita carierei sale.În 1802, Austen a fost cerută în căsătorie pentru prima și singura dată, de către Harris Bigg-Wither, un prieten din copilărie. Jane a acceptat, însă pentru beneficiile pe care le aducea familiei și nu pentru că îl iubea. A doua zi s-a răzgândit și i-a sfătuit pe toți să nu se căsătorească dacă nu există o relație de iubire, această idee fiind prezentă în majoritatea operelor ei.
După moartea tatălui lui său în 1805, Jane, sora  Cassandra și mama ei s-au mutat de mai multe ori până s-au stabilit definitiv în Chawton, lângă Seventon.Fratele lui Jane, Henry, a ajutat-o să negocieze cu o editură, iar primul ei roman, „Sense and Sensibility” a apărut în 1811. Următorul roman, „Pride and Prejudice”, pe care ea l-a descris ca fiind „copilul ei drag”, a primit multe păreri pozitive din partea criticilor. „Mansfield Park” a fost publicat în 1814, fiind urmat de „Emma” în 1816. „Emma” a fost dedicat prințului regent, un admirator al operelor ei.La începutul anului 1817, Jane a observat un declin al sănătății ei, însă l-a ignorat în favoarea continuării scrisului. Fiind foarte preocupată, sănătatea ei s-a agravat foarte repede, iar în luna mai a anului 1817, fratele ei Henry și sora ei Cassandra au încercat să îi găsească un ajutor medical pentru o afecțiune care nu avea leac la vremea aceea. Pentru a fi tratată a fost dusă la Winchester, însă a murit acolo pe data de 18 iulie 1817. După moartea ei au mai fost publicate două romane, „Persuasion” și „Northanger Abbey”, iar un alt roman a rămas neterminat.Operele ei i-au adus puțină faimă personală și a avut un număr mic de recenzii favorabile în timpul vieții, însă, publicarea cărții “A Memoir of Jane Austen” de către nepotul ei a făcut-o cunoscută unui public mai larg, iar abia în anii 1940 a fost acceptată drept o scriitoare britanică de mare valoare. займ онлайн rusbankinfo.ru

2 thoughts on “Autoarea săptămânii – Jane Austen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *