Autoarea săptămânii – Herta Müller

“Women always need other women to lean on. They become friends in order to hate each other better. The more they hate each other, the more inseparable they become.” – “The Land of Green Plums”Herta Müller este o scriitoare germană născută în România la Nițchidorf, județul Timiș, câștigătoare a unui premiu Nobel pentru literatură, o poetă și eseistă. Scrierile ei descriu efectele violenței, cruzimii și ale terorii, și anume ale României Comuniste sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, pe care l-a experimentat și ea.Multe din operele ei sunt scrise din perspectiva unei minorități germane în România și prezintă și descrierea istoriei modere a germanilor din Banat și din Transilvania în general. 

Herta este prima scriitoare de origine germană care a câștigat un premiu Nobel în literatură după Günter Grass în 1999 și a 13-a câștigătoare pentru scriere în limba germană din 1901. Însă, spre deosebire de ceilalți câștigători germani, Herta era relativ  necunoscută în afara cercurilor literare din Germania.A scris în jur de 20 de cărți, dar doar 5 au fost traduse în engleză, inclusiv “The Land of Green Plums” și “The Appointment”.Limba ei nativă este germana, iar româna a învățat-o în timpul școlii. De asemenea, studiile universitare le-a efectuat la Universitatea din Timișoara.În anul 1976, Herta a început să lucreze ca translator pentru o fabrică, dar a fost concediată în urma refuzării de a coopera cu Securitatea. După aceea, și-a câștigat existența ca educatoare la o grădiniță și prin lecții private de limba germană.Prima ei carte, “Niederungen”, a fost publicată în România în 1982, într-o versiune cenzurată. Subiectul cărții era despre viziunea unui copil asupra Banatului bazat pe o cultură germană. Herta a fost membră a Aktionsgruppe Banat, un grup al scriitorilor vorbitori de limba germană din România care susțineau dreptul la libera exprimare, împotriva cenzurii de care au avut parte în timpul guvernării lui Nicolae Ceaușescu.

După ce i s-a refuzat permisiunea de a emigra în Germania de Vest în 1985, Herta reușește să plece împreună cu soțul ei, Richard Wagner, în anul 1987, după mulți ani de persecuție și cenzură în România, și s-au stabilit în Berlinul de Vest, unde trăiesc și în prezent.În anul1995 a fost numită membră a German Academy for Writing and Poetry. În iulie 2008, Herta lansează un atac printr-o scrisoare deschisă asupra lui Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, ca reacție la suportul financiar și moral dat de institut unor doi foști informatori ai Securității, care trebuiau să participe la Școala de Vară Româno-Germană.Müller a devenit cunoscută internațional încă din anii 1990, iar scrierile ei au fost traduse în peste 20 de limbi. Ea a primit în jur de 20 de premii, inclusiv Kleist Prize în 1994, Aristeion Prize în 1995, International IMPAC Dublin Literary Award în 1998, Franz Werfel Human Rights Award în 2009.Pe data de 8 octombrie 2009 a fost anunțată câștigătoare a premiului Nobel în Stockholm, iar Academia Suedeză a descris-o ca o scriitoare “who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed”. Obținerea acestui premiu a coincis cu cea de-a 20-a aniversare a căderii comunismului în Europa. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *