Autoarea săptămânii: Geraldine Brooks

Geraldine Brooks este o scriitoare și jurnalistă de origine australiană, câștigătoare a Premiului Pulitzer pentru Ficțiune în anul 2006, autoarea bestsellerurilor ”March”, ”Year of Wonders”, ”People of the Book”, dar și al noului roman ”The Secret Chord”, care a fost publicat luna aceasta.

Geraldine Brooks s-a născut pe 14 septembrie 1955, în Sydney, Australia și a absolvit Colegiul Bethlehem din Ashfield și Universitatea din Sydney. După absolvire, a lucrat timp de trei ani ca reporter pentru publicația The Sydney Morning Herald. În anul 1982, cu ajutorul unei burse Greg Shackleton Memorial, Geraldine s-a mutat în SUA, unde a absolvit un master în Jurnalism la Universitatea Columbia din New York, iar în anul 1984, s-a căsătorit cu jurnalistul american Tony Horwitz. Ulterior, Geraldine Brooks a lucrat ca reporter pentru The Wall Street Journal, reportajele sale conducând-o în zone de conflict precum Orientul Mijlociu, Africa și Balcani. În anul 1990, împreună cu soțul său, Geraldine a obținut Premiul Overseas Press Club Award pentru cel mai bun reportaj despre Războiul din Golful Persic.

În anul 1994, a fost publicată prima carte de nonficțiune scrisă de Geraldine Brooks, ”Nine Parts of Desire”, care a fost bazată pe experiențele sale in rândul femeilor musulmane din Orientul Mijlociu, a fost tradusă în 17 limbi și a devenit bestseller internațional. Cea de-a doua carte de nonficțiune a autoarei, volumul de memorii și călătorii ”Foreign Correspondence” (1997) i-a adus acesteia Premiul Nita Kibble Literary Award.

Prima carte de ficțiune scrisă de Geraldine Brooks, ”Year of Wonders”, a fost publicată în anul 2001, a fost tradusă în peste 25 de limbi și a devenit bestseller internațional. Următorul său roman, ”March”, a fost publicat în anul 2005, a fost inclus în lista celor mai bune cinci cărți de ficțiune ale anului, listă realizată de Washington Post, iar în anul 2006 a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru Ficțiune. În același an, autoarea a obținut o bursă la Institutul de Studii Avansate Radcliffe din cadrul Universității Oxford. Cel de-al treilea roman al său, ”People of the Book” (2008), a fost tradus în 20 de limbi și a câștigat Premiile Australian Book of the Year Award și Australian Literary Fiction Award. În anul 2009, Geraldine Brooks a obținut Premiul Peggy V. Helmerich Distinguished Author Award, iar în anul 2010 i-a fost oferit Premiul Dayton Literary Peace Prize Lifetime Achievement Award, singurul premiu literar anual din SUA acordat scriitorilor ale căror lucrări de ficțiune sau nonficțiune promovează pacea și buna înțelegere între popoare, culturi, religii și curente politice. În anul 2011, a fost publicat un alt roman al autoarei, bestsellerul ”Caleb’s Crossing”.

Romanele ”March” și ”People of the Book” au fost publicate și în România, cu titlurile ”Domnul March” și ”Oamenii cărții”. Cel mai nou roman scris de Geraldine Brooks, ”The Secret Chord”, a fost publicat luna aceasta și a primit numeroase aprecieri din partea criticilor și cititorilor.

Geraldine Brooks și soțul său, jurnalistul Tony Horwitz, de asemenea câștigător al Premiului Pulitzer (1995), au doi copii, Nathaniel și Bizuayehu și locuiesc în Martha’s Vineyard, Massachusetts. Autoarea cultivă legume organice și iubește foarte mult animalele, are doi câini, Milo și Simba, o iapă pe nume Valentine și trei alpaca (animale erbivore, înrudite cu cămila, domesticite) pe nume Monty, Heathcliff și Alec Guiness.

Geraldine Brooks este pasionată de artă și lectură. O parte dintre cărțile preferate ale autoarei sunt The Persian Boy de Mary Renault, I Should Be Extremely Happy in Your Company de Brian Hall, Wolf Hall de Hilary Mantel, An Imaginary Life de David Malouf, Cold Mountain de Charles Frazier, Ahab’s Wife de Sena Jeter Naslund, English Passengers de Matthew Kneale.

Cărți de ficțiune scrise de Geraldine Brooks

Cărți de nonficțiune scrise de Geraldine Brooks

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *