Autoarea săptămânii – Emily Brontë

“If he loved you with all the power of his soul for a whole lifetime, he couldn’t love you as much as I do in a single day.” – Emily Brontë – Wuthering HeightsEmily Brontë a fost singura dintre cele 3 surori Brontë care a avut cărți publicate la mijlocul anilor 1800. Singura ei lucrare majoră, Wuthering Heights, este considerată una dintre cele mai bune romane din istoria literaturii.Emily s-a născut în Thornton în Yorkshire, Marea Britanie, pe data de 20 august 1818. În afara unui an nefericit la școala religioasă (descris de sora ei Charlotte ca Lowood Insitution în Jane Eyre), educația lui Emily a fost oferită de către tatăl ei, care și-a lăsat copii să citească tot ceea ce doreau și i-a tratat precum niște egali din punct de vedere intelectual.Moartea timpurie a mamei ei și a două surori mai mari i-a făcut pe copiii care au rămas să fie mai uniți. Locuind într-un sat izolat, separați social și intelectual de oamenii locului, surorile Brontë (Charlotte, Emily și Anne) și fratele lor, Patrick Branwell, au trăit cea mai mare parte a timpului lor în lumea creată de ei.

Ei descriau această lume imaginară cu ajutorul poeziilor și a poveștilor în “reviste” scrise pe mici bucăți de hârtie. Pe măsură ce au crescut, personalitățile lor s-au schimbat. Emily și Anne au creat tărâmul Gondal. Localizat undeva în partea nordică, era deschis, cu porțiuni care nu permiteau activitatea unei ferme. Spre deosebire de lumea de vis a lui Charlotte și Patrick numită Angria, legile din Gondal se asemănau cu cele ale lumii reale. Ínsă, nu însemna că Emily se împăca mai bine cu idea de a deveni guvernantă sau profesoară, care păreau să fie singurele opțiuni în acea vreme.Atunci când, la vârsta de 17 ani, Emily a încercat să urmeze o educație formală pentru cea de-a doua oară, ea a suferit o depresie după doar 3 luni. Ea a început să predea în următorul an, însă a trebuit să renunțe și la acest lucru. În anul 1842 ea a însoțit-o pe sora ei Charlotte la Bruxelles timp de un an pentru studii.În acest timp, ea l-a impresionat pe profesor printr-o minte mai puternică și mai ascuțită decât cea a surorii ei. În luna octombrie a acelui an, moartea unei mătuși le-a adus pe surori înapoi în Haworth, iar Emily avea să-și petreacă toată viața acolo.

Pe Emily nu o deranja izolarea la Haworth, având în vedere că petrecerea timpului în acel ținut îi dădea un sentiment de libertate. Aici, ea a perceput lumea în termeni de forțe ale naturii care nu puteau fi considerate bune sau rele. Ea credea în prezența forțelor supranaturale (cum ar fi fantome sau spirite) și a început să își exprime sentimentele în poezii precum „To Imagination”, „The Prisonera”, „The Visionary”, „The Old Stoic” și „No Coward Soul”.După ce Emily Brontë și surorile ei au descoperit că toate scriau poezii au alcătuit o colecție, iar pentru publicarea ei în anul 1946 au folosit niște pseudonime. Aceasta nu a atras nicio atenție. Astfel, surorile au decis să scrie fiecare câte un roman și să le trimită toate trei către edituri.Wuthering Heights a fost publicat în anul 1847 și prezintă o poveste a iubirii și a răzbunării, incluzându-l pe Heathcliff, care a fost abandonat de părinții lui când era copil. Reacțiile critice au fost negative, datorat în mare parte erorilor primei printări. Mai târziu, Wuthering Heights a fost considerat unul dintre cele mai reușite romane ale tuturor timpurilor.Emily Brontë a murit de tuberculoză la Haworth pe data de 19 decembrie 1848. Refuzând orice tratament medical, ea a încercat să își ducă la capăt îndatoririle casnice până la sfârșit. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *