Autoarea săptămânii: Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert este o apreciată scriitoare de ficțiune și nonficțiune, autoarea celebrelor volume de memorii ”Eat, Pray, Love” (Mănâncă, roagă-te, iubeşte) și ”Committed” (Şi am spus da. O poveste de iubire), a biografiei ”The Last American Man” (Ultimul bărbat american), a romanelor ”Stern Men” și ”The Signature of All Things” (Semnătura tuturor lucrurilor), a colecției de povestiri ”Pilgrims” și a noului volum ”Big Magic: Creative Living Beyond Fear” (Lecții de magie: Cum să-ți cultivi creativitatea), publicat în toamna acestui an.

Elizabeth Gilbert s-a născut pe 18 iulie 1969, în Waterbury, Connecticut, SUA. A crescut într-o mică fermă de brazi de Crăciun deținută de familia sa în Litchfield, Connecticut. În copilărie, activitatea preferată a lui Elizabeth era lectura, aceasta dorindu-și dintotdeauna să devină scriitoare.

În anul 1991, Elizabeth a absolvit Universitatea din New York, cu o diplomă în Științe Politice. În timpul facultății, și-a petrecut nopțile scriind scurte povestiri, iar după absolvire, a călătorit timp de câțiva ani prin țară, lucrând în baruri, restaurante și ferme și adunând experiențe pe care să le transforme în ficțiune. Aceste explorări au stat la baza primei sale cărți, colecția de povestiri ”Pilgrims”.

După ce a fost publicată prima povestire a autoarei în revista Esquire, în anul 1993, Elizabeth a lucrat ca jurnalist pentru mai multe publicații, precum SPIN, GQ, The New York Times Magazine, Harper’s Bazaar, Story, Paris Review, Allure, Real Simple și Travel + Leisure. Un articol scris de aceasta în revista GQ despre experiența sa ca barman în New York a stat la baza filmului Coyote Ugly.

Prima carte a autoarei, colecția de povestiri ”Pilgrims”, a fost publicată în anul 1997, a obținut Premiul Pushcart Prize și s-a numărat printre cărțile finaliste ale Premiului PEN/Hemingway Award.

În anul 2000, a fost publicat romanul ”Stern Men” scris de Elizabeth Gilbert, care a obținut Premiul Kate Chopin Award și a fost inclus în lista cărților notabile ale anului, listă realizată de publicația New York Times (New York Times Notable Book).

Următoarea carte a autoarei, biografia ”The Last American Man”, a fost publicată în anul 2002 și s-a clasat printre finalistele Premiilor National Book Award și National Book Critics Circle Award.

În anul 2006, a fost publicat volumul de memorii al autoarei ”Eat, Pray, Love”, o cronică a călătoriei sale de un an de zile în Italia, India si Indonezia, o călătorie de explorare spirituală și personală, de regăsire și descoperire a fericirii, pe care Elizabeth Gilbert a realizat-o din dorința de a-și reveni în urma unui divorț dificil. Cartea s-a bucurat de un succes răsunător, a fost considerată un fenomen cultural american, a devenit bestseller internațional, a fost tradusă în peste 30 de limbi, s-a vândut în peste zece milioane de exemplare și a fost ecranizată. Filmul Eat, Pray, Love, lansat în anul 2010, a avut-o ca protagonistă pe celebra actriță Julia Roberts, a fost realizat cu un buget de 60 de milioane de dolari și a înregistrat încasări de peste 200 de milioane de dolari.

În urma imensei populariăți a cărții ”Eat, Pray, Love”, în anul 2010, Elizabeth Gilbert a fost inclusă în lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume, listă realizată anual de publicaţia americană TIME (TIME 100: The Most Influential People in the World).

În același an, 2010, a fost publicată a cincea carte a autoarei, ”Committed”, continuarea bestsellerului ”Eat, Pray, Love”, care s-a bucurat de asemenea de foarte mult succes.

În anul 2013, a fost publicat un alt roman al autoarei, ”The Signature of All Things”, care a fost extrem de apreciat și a devenit bestseller New York Times.

Cea mai nouă carte scrisă de Elizabeth Gilbert, ”Big Magic: Creative Living Beyond Fear”, a fost publicată în septembrie anul acesta.Dintre cărțile sale, preferata autoarei este ”The Signature of All Things”.

Elizabeth Gilbert locuiește în Frenchtown, New Jersey, împreună cu actualul său soț, Jose Nunes, pe care l-a cunoscut în Bali, în timpul călătoriei sale descrise în volumul ”Eat, Pray, Love” și cu care s-a căsătorit în anul 2007. Cei doi soți conduc împreună o afacere de familie, magazinul de importuri Two Buttons.

Cele mai mari pasiuni ale autoarei sunt lectura și călătoriile. Dintre toate călătoriile sale, cel mai mult i-a plăcut călătoria în India, cele patru luni petrecute acolo, în meditație și contemplare, schimbând-o pentru totdeauna.

De asemenea, autoarei îi place să cânte, să meargă la karaoke, să danseze, să gătească, să-și amenajeze grădina, să se plimbe, să privească oceanul, să iasă în oraș cu cea mai bună prietenă, Rayya și să stea la masa din bucătărie, în timp ce soțul său pregătește cina, să bea un pahar de vin împreună cu acesta și să discute despre tot ce au făcut în ziua respectivă.Dacă nu ar fi putut fi scriitoare, Elizabeth și-ar fi dorit să fie prezentator al unei emisiuni de radio sau cântăreață și compozitoare.

Cărțile autoarei Elizabeth Gilbert în limba engleză

Cărțile autoarei Elizabeth Gilbert în limba română

Elizabeth Gilbert adoră să citească și are o mulțime de cărți preferate. Câteva dintre acestea sunt:

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *