Autoarea săptămânii – Elif Shafak

“Fiecare dragoste adevărată este o poveste despre o transformare neașteptată. Dacă suntem aceeași persoană înainte și după ce am iubit, înseamnă că nu am iubit suficient”, spunea Elif Shafak în “The Forty Rules of Love”, cartea-bestseller în care vorbește despre descoperirea de sine ca mamă și ca femeie.De origine turcă, însă născută la Strasbourg, îmbinând influențele vestice cu cele din țara natală, Elif Shafak scrie despre tradiții literare diverse, despre istorie și filosofie, despre cultura orală și despre politică în domeniul culturii, despre femei, sufism, minorități și suflete globale.Este cea mai citită scriitoare din Turcia, iar cărțile sale au fost traduse în peste treizeci de limbi. A câștigat numeroase premii, incluzând Rumi Prize în 1998 pentru romanul “Pinhan”, Union of Turkish Writer’s Best Novel Prize în 2000 pentru “The Gaze”, Maria Grazia Cutuli Award – International Journalism Prize în 2006, International Rising Talent și “The Art of Coexistence Award” în 2009.

“Elif Shafak scrie despre tradiții literare diverse, despre istorie și filosofie, despre cultura orală și despre politică în domeniul culturii, despre femei, sufism, minorități și suflete globale”

Primul său roman “Pinhan” (The Mystic) a primit Rumi Prize, premiu ce se acordă în Turcia celei mai bune opere de literatura mistică. Al doilea roman “Şehrin Aynaları” (Mirrors of the City) combină misticismul evreiesc cu cel islamic într-un decor mediteraneean din secolul 17.  Au urmat romanele “Mahrem” (The Gaze), “Bit Palas” (Flea Palace), o colecție de eseuri de non-ficțiune “Med-Cezir”, după care primul său roman scris în engleză, “The Saint of Incipient Insanities”.”Bastard of Istanbul” i-a câștigat faima internațională fiind cartea bestseller pentru anul 2006 în Turcia și menționată pe lista pentru Orange Prize for Fiction. Ultimul roman “Forty Rules of Love” s-a vândut în peste 550.000 de exemplare în Turcia și este poate cel mai cunoscut roman al său.Elif Shafak este de asemenea și politolog, absolventă a programului de master “Gender and Women’s Studies” în cadrul Middle East Technical University. Teza sa despre misticismul islamic în decursul timpului a fost premiată de către Social Scientists Institute.În prezent mai scrie pentru diferite publicații din Turcia, uneori și pentru ziare de circulație internațională precum Washington Times, Wall Street Journal, New York Times sau The Economist.În iulie 2010 a ținut un discurs la conferința TED Oxford despre “The Politics of Fiction”. A vorbit despre rolul literaturii în transcenderea barierelor culturale, cum putem să prețuim experiențele diverse și cum ficțiunea poate depăși limitele identității politice.În 2006, după ce a născut-o pe fiica sa, Elif Shafak a suferit de depresie postnatală, o experiența care a ajutat-o astfel să scrie prima carte autobiografică, “Black Milk”, în care explorează dificultățile în a fi scriitoare și mamă în același timp. Cartea a fost primită cu mare interes atât de către critici, cât și de cititorii săi, devenind la rândul ei un nou bestseller.Vă invităm astfel să descoperiți talentul lui Elif Shafak de a povesti, numind-o autoarea acestei săptămâni.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *