Autoarea săptămânii – Ayn Rand


Ayn Rand s-a născut în Rusia, la Sankt Petersburg, pe 2 februarie 1905 ca Alisa Zinov’yevna Rosenbaum, fiica unei familii de burghezi. La șase ani a învățat singură să citească și doi ani mai târziu a descoperit primul său erou de ficțiune într-o revistă pentru copii franceză. La vârsta de nouă ani a decis să scrie ficțiune și să facă o carieră din aceasta.S-a opus dintotdeauna  misticismului și colectivismului rusesc, privindu-se mai degrabă ca o scriitoare europeană, mai ales după ce l-a întâlnit pe Victor Hugo, scriitorul pe care îl admira cel mai mult.

“În pofida vieții anoste sub regimul comunist, cele mai mari plăceri ale sale erau operetele vieneze, filmele western și piesele de teatru”

Avea doisprezece ani când a început revoluția bolșevică în 1917. Tatălui său i-a fost confiscată farmacia, iar pentru a scăpa de bolșevici, familia ei a trebuit să fugă în Crimeea. Mai târziu spunea că în perioada liceului și-a dat seama că este atee și că rațiunea este cel mai de valoare atribut uman. După terminarea liceului în Crimeea, s-a reîntors cu familia la Sankt Petersburg, unde au îndurat condiții de viață extrem de proaste, și în câteva ocazii chiar foamete.A intrat la Universitatea din Petrograd pentru a studia filozofia și istoria. În pofida vieții anoste sub regimul comunist, cele mai mari plăceri ale sale erau operetele vieneze, filmele western și piesele de teatru. După absolvirea facultății, a intrat la Institutul de Stat pentru Arte Cinematografice în 1924 pentru a studia scenaristica. Tot atunci a publicat și o broșură despre actrița Pola Negri (1925) și o altă broșură intitulată “Hollywood: American Movie City” (1926), amândouă republicate în 1999 în “Russian Writings on Hollywood”. De asemenea a decis ca pseudonimul său literar să fie Ayn Rand.de Ayn RandUn roman de Ayn RandA părăsit Rusia în 1925 pentru a-și vizita rudele în Statele Unite ale Americii.  A vrut să devină scenaristă și a plecat spre Hollywood, unde a fost descoperită de Cecil B. DeMille, care inițial i-a dat un rol de figurație în unul dintre filmele sale.  S-a căsătorit acolo cu actorul Frank O’Connor în 1929 și a avut o căsnicie de cincizeci de ani, până la moartea acestuia.A vândut primul scenariu,  “Red Pawn”,  în 1932 către Universal Pictures. Prima sa piesă, “Night of January 16th”, a fost produsă înițial la Hollywood și apoi pe Broadway, iar primul roman, “We the Living”,  a fost publicat în 1936.


“…(The Fountainhead) a făcut istorie devenind un bestseller din vorbă în vorbă și conferindu-i autoarei recunoașterea ca susținătoare a individualismului”

A început să scrie “The Fountainhead” în 1935, care a fost respins de douăsprezece edituri până să fie într-un final acceptat de Bobbs-Merril Company în 1943. După publicarea sa, a făcut istorie devenind un bestseller din vorbă în vorbă și conferindu-i autoarei recunoașterea ca susținătoare a individualismului.Ayn Randde Ayn RandRomanul “Atlas Shrugged”, publicat în 1957, a fost cea mai mare realizarea a sa și ultima operă de ficțiune. În roman dramatizează filozofia sa unică într-o poveste de mister, în care se regăsesc principii de etică, metafizică, epistemologie, politică, economie și sex. Cu toate că se considera în primul rând autoare de ficțiune, Rand a realizat că pentru a-și crea eroii de ficțiune, trebuie întâi să identifice principiile filozofice care dau viață acestor personaje.Ayn Rand a scris și a lecturat pe baza filozofiei sale denumită “Obiectivism”, pe care o caracteriza drept “o filozofie a traiului pe pământ”. A publicat și editat propriile reviste din 1962 și până în 1976, eseurile sale fiind sursa pentru cele șase cărți despre Obiectivism și aplicația lui asupra culturii.Ayn Rand a murit pe 6 martie 1982, în apartamentul său din New York. Fiecare carte pe care Ayn Rand a publicat-o în cursul vieții se publică încă și se vinde în sute de mii de copii în fiecare an, totalizând mai mult de 25 de milioane de exemplare. Câteva volume noi au fost publicate postum. Viziunea sa asupra omului și filozofia de viață a schimbat viețile a milioane de cititori și a lansat o mișcare filozofică de mare impact asupra culturii americane. 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *