Autoarea săptămânii trecute – Anaïs Nin

Angela Anaïs Juana Antolina Rosa Edelmira Nin y Culmell sau pe scurt Anaïs Nin (21 februarie 1903 – 14 ianuarie 1977) este o scriitoare ce a devenit cunoscută pentru jurnalele sale pe care a început să le scrie la vârsta de 11 ani și pe care a continuat să le scrie timp de 60 de ani. De asemenea Nin este faimoasă pentru literature erotică și nuvelele sale, care în mare parte au fost publicate post-mortem.Anaïs Nin s-a născut în Franța, părinții fiind de origine cubaneză, însă copilăria și-a petrecut-o în Spania. Potrivit jurnalelor sale, Nin a renunțat la școală la vârsta de 16 ani și a început să lucreze ca dansatoare și model. După ce a stat ani buni în America, Anaïs Nin s-a întors în Cuba, unde și-a întâlnit soțul. Împreună au plecat  la Paris, unde Nin și-a început cariera de scriitoare, dar nu a renunțat nici la dans, urmând cursuri de flamenco.

la un moment dat, cât a stat în Paris, Nin a trăit o frumoasă și pasionantă poveste de dragoste cu Henry Miller”

Prima carte publicată de Anaïs Nin se intitulează D.H. Lawrence: An Unprofessional Study și a fost scrisă în doar 16 zile.În anul 1939 Nin a fost nevoită să plece din Paris, din cauza războiului și s-a întors în New York cu soțul său. Ceea ce rămâne un mister este faptul că Nin a cerut ca soțul său, Guiler, să fie scos de către editori din jurnalele sale, in momentul publicării lor, astfel că se știu puține detalii despre relația celor doi.Însă ceea ce se știe este faptul că la un moment dat, cât a stat în Paris, Nin a trăit o frumoasă și pasionantă poveste de dragoste cu Henry Miller. În 1947, Nin l-a întâlnit în Manhatten pe Rupert Pole, de care s-a îndrăgostit și a decis să plece cu el în California, unde s-a căsătorit pentru a doua oară. În același timp, primul soț – Guiler – rămâne în New York neaflând de cel de-al doilea mariaj al lui Nin, decât după moartea ei. Deși cea de-a doua căsătorie a lui Nin a fost anulată, autoarea a continuat să trăiască alături de Pole.”Devenise atât de complicat încât a trebuit să creeze ceva pe care Anaïs a numit-o cutia minciunilor. Avea o geantă extrem de mare în care avea două carnete de cecuri. Pe unul scria Anias Guiler pentru New York, iar pe celălalt scria Anaïs Pole pentru Los Angeles. Avea două rețete de la doi doctori diferiți, unul din California și unul din New York. Și ea spunea: Spun atât de multe minciuni încât trebuie să le notez și să le păstrez în cutia minciunilor pentru a continua.”, mărturisește Deidre Bair.

„Anaïs Nin rămâne celebră pentru romanele sale erotice, fiind considerată de critici una dintre primele scriitoare care s-au impus în literatura erotică în Europa modernă.”

Datorită jurnalelor sale extrem de apreciate și răspândite în întreaga lume, viața personală și relațiile scriitoarei au devenit publice și i-au uimit pe toți cei care le-au citit.Dar, în afară de respectivele jurnale, Anaïs Nin rămâne celebră pentru romanele sale erotice, fiind considerată de critici una dintre primele scriitoare care s-au impus în literatura erotică în Europa modernă. Nin a început să scrie nuvele pornografice și erotice în anii 40 împreună cu Miller, dar nu a fost ceva serios pentru ea, fiind vorba doar de necesitatea banilor la momentul respectiv. Însă în anii 70 s-a răzgândit și a publicat Delta of Venus și Little Birds.Viața personal și legăturile ei amoroase cu Henry Miller, Antonin Artaud, Edmund Wilson, Gore Vidal, James Agee, și Lawrence Durrell au avut o mare influență asupra carierei sale de scriitoare și au reprezentat o sursă de inspirație pentru Nin, întrucât romanele sale aveau mereu la bază întâmplări reale. Chiar și cartea House of Incest a fost scrisă de Nin, pornind de la relația de incest pe care aceasta a avut-o cu tatăl ei.Astfel, vă invităm ca în această săptămână să descoperiți universul unei scriitoare celebre pentru jurnalele sale și să pătrundeți într-o lume tabu, cea a literaturii erotice.

„Bărbaţilor: eliberaţi femeia şi ea vi se va dărui întru totul.

”Femeilor, puneţi-vă o mască, masca de feminitate primordială, de Femeie la modul absolut, trăiţi-i senzualitatea pe scoarţă de jurnal, pe cord de amor, pe trup fierbinte, vă veţi descoperi voi înşivă, fantasmele voastre, dragostea care musteşte în voi pentru viaţă, faţă de voi înşivă, vă veţi lăsa purtate de eul vostru eliberat undeva spre ţara interzisă descoperind că adevărata voastră vocaţie este aceea de a vă cunoaşte. “Cognosce te ipsum” va deveni un fel de cheie care deschide porţile templului spre orgasmul interior (intelectual, sexual şi sufletesc).Dragostea, pasiunea şi creaţia se revarsă concomitent din mine. Eu trebuie să parfumez gura pe care o sărut; eu trebuie să fiu uluită de bărbatul pe care îl ador. Eu trec ca un lampagiu; împing corăbii în larg şi dezgrop obiecte preţioase; înlătur patina de pe tablouri întunecate; acordez, armonizez, aduc în prim-plan, modelez, aduc la suprafaţă, aprind, sprijin, susţin, inspir; plantez seminţe; cercetez caverne; descifrez hieroglife; citesc în ochii oamenilor – singură – singură în activitatea mea. Bărbaţilor: eliberaţi femeia şi ea vi se va dărui întru totul.A scrie înseamnă să descinzi spre origini, să faci săpături, să cobori în subteran; eu caut esenţa vieţii, drama profundăDacă n-aş avea sentimente, aş putea deveni cea mai inteligentă femeie de pe pământ.” (Anaïs Nin)În 1990 a apărut filmul Henry & June, o adaptare a cărții cu același titlu scrise de Nin și în care  scriitoarea este întruchipat de talentata actriță Maria de Medeiros.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *