Autoarea săptămânii – Alice Walker


 Alice Malesnior Walker, cunoscută în special datorită cărții “The Color Purple”, cu care a câștigat premiul Pulitzer, este o scriitoare și poetă americană, născută în Eatonton, Georgia în 1944.În timpul copilărieri sale, era în vigoare legea “Jim Crow”, cea care prevedea segregarea rasială în toate locurile publice (școli, restaurante, mijloace de transport, bai, chiar și corpurile de armată erau separate), ceea ce a dus automat la condiții mai proaste de viață pentru americanii de culoare. De asemenea era cultivată și mentalitatea că aceștia nu aveau nevoie de educație, nici măcar să scrie și să citească.În familiile de culoare era cultivată tradiția orală, a poveștilor spuse de către cei vârstnici, astfel a crescut și Alice Walker ascultându-l pe bunicul său. Datorită mamei sale, care a ținut ca toți copiii săi să primească o educație la școală, Alice a început să scrie de la vârsta de opt ani, deși în mare secret.
Meridian
Third Life of Grange Copeland
În 1952 a fost rănită accidental la ochiul drept de către unul dintre frații săi, iar din cauză că familia sa nu avea mijloacele de a o duce la spital pentru un tratament imediat, a rămas permanent fără vedere la acel ochi. Din cauza cicatricii formate, s-a izolat de lume și a început să scrie și să citească poezie. Cu toate că mai târziu cicatricea i-a fost îndepărtată și a devenit șefă de promoție și cea mai populară fată din liceu, accidentul i-a fost totuși de folos, după cum ea însăși afirma, pentru că i-a permis să observe cu adevărat relațiile interumane.Alice Walker l-a întâlnit pe Martin Luther King Jr. în anii 60, ceea ce a și influențat-o să devina activistă sprijinind societatea civilă .Prima carte de poezii a apărut pe când era în ultimul an la Sarah Lawrence College . Primul roman s-a numit “The Third Life of Grange Copeland” și a fost publicat în 1970. Al doilea a urmat în 1976, “Meridian”, un roman despre cei care militau pentru drepturile civile în Sud și în care s-a inspirat din propria experiență.
În 1982 a publicat ce avea să devină cea mai cunoscută lucrare a sa, romanul “The Color Purple”. Povestea unei tinere femei de culoare, care se luptă nu doar cu o cultură rasistă, ci și cu patriarhatul specific rasei sale, a devenit un succes comercial răsunător. A fost de asemenea adaptată pentru un film în 1985 și pentru un musical de Broadway în 2005.Walker a mai scris și alte câteva romane, inclusiv “The Temple of My Familar” și “Possessing the Secret of Joy”. A mai publicat și colecții de proză scurtă și poezie. Operele sale tratează experiențele americanilor de culoare, în special cele ale femeilor, și viețile lor într-o societate rasistă, sexistă și violentă, dar și despre rolul femeilor în cultură și în istorie.Alice Walker a câștigat National Book Award în 1983 și Premiul Pulitzer pentru ficțiune în același an pentru romanul “The Color Purple” fiind prima femeie de culoare căreia i s-a decernat acest premiu.  займ онлайн rusbankinfo.ru

1 thought on “Autoarea săptămânii – Alice Walker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *