Autoarea săptămânii – Agatha Christie

“I like living. I have sometimes been wildly, despairingly, acutely miserable, racked with sorrow; but through it all I still know quite certainly that just to be alive is a grand thing.” – Agatha ChristieAgatha Christie a fost o scriitoare de romane polițiste, povestioare și piese de teatru. A scris, de asemenea, și romane de dragoste sub numele de Mary Westmacott, însă ea este cunoscută pentru cele 80 de romane polițiste, mai ales cele cu Hercule Poirot sau Miss Jane Marple.Agatha Mary Clarissa Miller s-a născut pe 15 septembrie 1890 în Torquay, Marea Britanie. Deși sora ei Madge a primit o educație formal, mama ei, Clara, a decis ca Agatha să nu aibă parte de același lucru. Ea a insistat ca Agatha să fie învățată să citească la vârsta de 8 ani, însă la 5 ani ea deja a învățat singură.Restul educației ei a fost acumulat prin intermediul unui amestec de meditatori, unei școlarizări part-time și unor scoli franceze. A fost învățată și să cânte la pian și cu ajutorul vocii, iar dacă nu era extrem de timidă, avea talentul necesar de a face din aceste abilități o carieră.Când Agatha avea vârsta de 11 ani, tatăl ei a murit, iar ea s-a apropiat mai mult de mama ei, care a început să călătorească, luând-o și pe fiica sa cu ea. Din acele momente a început dragostea Agathei pentru călătorie care a durat toată viața.În 1912, ea l-a întâlnit pe Archie Christie, viitorul ei soț, un aviator calificat care a aplicat pentru Toyal Flying Corps. După o dragoste furtunoasă, ei s-au căsătorit în Ajunul Crăciunului în anul 1914, după care Archie s-a întors în război în Franța. În timpul războiului, Agatha a devenit asistentă în Voluntary Aid Detachment al Spitalului Crucea Roșie din Torquay.Audiobooks: Cariera ei de scriitoare a început cu adevărat atunci când sora ei Madge a provocat-o să scrie un roman. Au trecut câțiva ani până să fie publicat prima ei carte, “The Mysterious Affair at Styles” – însă criticii au fost blânzi, iar uciderea prin otravă era atât de bine descrisă, încât Agatha a primit onoarea unei recenzii în Pharmaceutical Journal.

Fericirea Agathei a fost completă atunci când s-a născut fiica ei, Rosalind, însă, curând după aceea, mama ei a murit, iar Archie a părăsit-o pentru o altă femeie. După aceea, Agatha a încercat să își reconstruiască viața.
Agatha Christie An Autobiography: An Autobiography
În anul 1930 a vizitat pentru a doua oară Baghdad-ul, unde l-a cunoscut pe Max Mallowan. Max a dus-o pe Agatha într-un tur al Baghdad-ului și al deșertului, însă mașina lor a rămas înțepenită și au fost salvați de Desert Camel Corps.
Când au ajuns în Atena, Agatha a primit o telegramă care o anunța că Rosalind s-a îmbolnăvit serios. Singura grijă a ei a fost să ajungă acasă, dar și-a scrântit glezna în Atena și nu a mai fost capabilă să meargă. Max a ales s-o însoțească în Marea Britanie, iar când au ajuns acolo, el a cerut-o în căsătorie, iar ea a acceptat.Agatha l-a însoțit pe Max în expedițiile arheologice timp de 30 de ani. Ea a continuat să scrie, și acasă si pe teren, iar cartea ei “Come, Tell Me How You Live” descrie zilele ei petrecute în Siria. După o carieră de un mare succes și o viață minunată, Agatha Christie s-a stins din viață pe 12 ianuarie 1976.Piesa “The Mousetrap” a obținut un record pentru cel mai longeviv avânt: a fost reprezentată pentru prima dată la Ambassadors Theatre în Londra pe data de 25 noiembrie 1952, iar în 2001 încă este disponibilă, având peste 24 000 de reprezentații. În 1955, Christie a fost prima laureată a celei mai mari onori al Mystery Writers of America, și anume Grand Master Award, iar în același an, “Witness for prosecution” a primit Edgar Award pentru “Best Play”.Majoritatea cărților și a poveștilor ei au fost ecranizate, unele din ele de foarte multe ori, cum ar fi: ”Murder on The Orient Express”, “Death on the Nile” și “4.50 From Paddington”, iar multe au fost adaptate pentru televiziune, radio, jocuri video sau reviste.Potrivit Guinness Book of World Records, Christie este cea mai bine-vândută scriitoare de cârți a tuturor timpurilor și, cu William Shakespeare, cel mai bine-vândut autor de toate tipurile. Ea a vândut peste 4 miliarde de cărți și este cea mai tradusă autoare individuală, cu cărți traduse în cel puțin 103 limbi. Clic pentru toate cărțile Agathei Christie.   займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *