Arta textilă în societatea contemporană

Arta textilă tradițională reprezintă o matrice a identităţii etnice. Prin practicarea meșteșugurilor populare ce implică utilizarea materialelor textile, strămoșii noștri au pus bazele artei textile, această artă având o importanță majoră pentru cultura populară tradițională. Artele textile se bucură de o istorie bogată, în ziua de astăzi cultura urbană conducând la o redescoperire dar și o reinventare a lor. Creativitatea, inovația, tehnologia avansata, precum și ingeniozitatea artiștilor conferă o nouă posibilitate de exprimare prin intermediul materialelor textile.

Practicarea artelor textile în cadrul societății actuale include o bază solidă formată din arhetipuri și tradiții, artiștii contemporani folosindu-se de cunoștințe variate ale tehnicilor clasice de lucru cu materialele textile. Fiecare artist crează un univers format din forme și culori, univers dominat de fibre textile. Poveștile artei textile se exprimă astăzi și prin intermediul materialelor neconvenționale, care sunt determinate să preia din caracteristicile firului textil și să se comporte ca atare.

Artiștii care utilizeaza materialele textile ca materie primă pentru lucrările lor încep întotdeauna procesul creației prin cunoașterea materialului, a proprietăților acestuia și a oportunităților pe care le oferă pentru a putea transmite un mesaj puternic, o emoție, o stare. Jocul cu fibrele continuă apoi prin crearea unei povești originale, cu o anumită temă, însumând anumite concepte și de asemenea, tehnici diverse de realizare. Lumea artei textile este fascinantă, iar pentru arta contemporană reprezintă o provocare.

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *