Arta goticǎ

Arhitectura goticǎ este acel stil de arhitecturǎ care a înflorit în perioada evului mediu târziu. A evoluat din arhitectura romanicǎ şi a fost urmatǎ de cea a Renaşterii.

Datând pânǎ în secolul XVI, arhitectura goticǎ era cunoscutǎ în epocǎ drept “Stilul francez”. Cele trei elemente care îi sunt caracteristice sunt bolta în arc frânt sau ogiva, arcul butant, adicǎ arcul de susţinere al  ogivei şi rozeta, prezentǎ în basoreliefuri şi în forme ornamentale.

Denumirea de “gotic” provine de la artiştii renascentişti care nu erau foarte mulţumiţi de “stilul barbar” al acestui tip de arhitecturǎ.

Arhitectura goticǎ este cel mai ades asociatǎ catedralelor, mǎnǎstirilor şi bisericilor din Europa. Dintre ele amintim Domul din Milano, Notre Dame de Paris, Catedrala din Cologne, Santa Maria del Fiore şi Catedrala din Chartres. Este de asemenea şi arhitectura palatelor, castelelor, primǎriilor şi universitǎţilor.

Ȋn acest stil, se pune accentul pe înǎlţime, arcuri ascuţite, ferestre largi, bogat ornamentate, turnuri subţiri, piloni solizi care sǎ susţinǎ o greutate mai mare. Ȋn timp ce construcţiile romanice sunt masive şi greoaie, biserica goticǎ, de exemplu, atrage prin aparenţa aerianǎ, cu multǎ luminǎ şi o structurǎ cu multe elemente. Verticalitatea este, însǎ, trǎsǎtura comunǎ tuturor acestor edificii.

Ȋn sculpturǎ, se remarcǎ dispariţia treptatǎ a temelor cu tentǎ fantasticǎ, se revine la formele naturale şi se ajunge la o mai bunǎ studiere a anatomiei. Figurile sunt acum mai juvenile, iar atitudinile mult mai autentice. Sculptura goticǎ înfǎţişeazǎ statui-coloane de regi sau profeţi cu figuri sobre.

Ȋn ceea ce priveşte pictura, vitraliul a jucat un rol important prin aceea cǎ filtra şi reflecta lumina, amplificând senzaţia de grandoare deja resimţitǎ în interiorul unei catedrale gotice.

Mai multe informaţii despre acest stil flamboaiant gǎsiţi în cǎrţile de mai jos.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *