Arta culinară prin ochii lui… Alexandre Dumas

“Doream să fiu citit de oamenii de societate și folosit de oamenii ce practică arta culinară. Să iau din cărțile de bucate clasice ajunse de notorietate publică, din listele rămase de pe vremea lui Ludovic XIV și Ludovic XV, toate rețetele culinare care și-au cucerit dreptul de a figura pe cele mai pretențioase mese. Să adaug, la toate acestea, feluri de mâncare necunoscute, culese din toate țările lumii, anecdotele cele mai neașteptate și mai spiritual asupra bucătăriei popoarelor și asupra acestor popoare.” Alexandre Dumas, Dicționar de Artă Culinară.

            Ei bine, da. Nu vă mirați! Pe lângă romanele pline de aventură, pe lângă lecțiile istorie a Franței desprinse din povestirile sale, Alexandre Dumas era un pasionat al artei culinare, un om care se bucura de o masă gustoasă și de bucate alese. De asemenea, admirator al diferitelor culturi, francezul nu se sfiește să guste preparate străine și să le aprecieze pe măsură. Astfel, a alcătuit un Dicționar de artă culinară, în care a cules aproape 300 de rețete culinare, de preparare în casă a sucurilor, dulciurilor și băuturilor alcoolice, etc.

Exemple:

Plăcintă sau prăjitură obișnuită umplută cu caise

            După ce ați cojit și desfăcut caisele în două, fierbeți-le cu puțin zahăr și lăsați să se răcească acest compot. Puneți apoi jumătățile peste un strat de foi de plăcintă [feuilletage], acoperiți cu un strat de foi de plăcintă care va trebui înțepat sau crestat pentru ca să nu se umfle și să dea peste margini, în timpul coptului. Auriți suprafața și marginile plăcintei cu gălbenuș de ou și băgați la cuptor să se coacă. Dacă se amestecă și câteva cireșe printre caise se obține un efect excellent și această combinație modernă este adoptată în toate bucătăriile mari din Paris.

“Cartofi a la parisienne”

            Se topește o bucată de unt sau altă grăsime într-o cratiță împreuna cu una sau două cepe tocate mărunt, se adaugă un pahar de apă și cartofi, bine curățați, împreună cu sare, piper, verdeață, și se lasă să fiarbă la foc mic.

„Fasole boabe cu vin”

            Se fierbe fasolea în apă cu sare în care se pune puțină măduvă și nucșoară; în loc de smântână se adaugă, după ce s-a fiert, un pahar de fin de Madera; se garnisește cu crutoane prăijte care au fost înmuiate în același vin.

To be continued…

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

2 thoughts on “Arta culinară prin ochii lui… Alexandre Dumas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *