Are you really listening?

Ai observat recent că oamenii nu mai ascultă cu adevărat?
Parcă se întâmplă din ce în ce mai des, în ultima vreme: se uită la tine, dau din cap, aprobă, poate chiar schiţează un zâmbet pentru a exprima empatia dar, de fapt, ce-ai transmis nu ajunge decât în procent de 20% la cel din faţa ta.

Ce se întâmplă, te întrebi? Ce anume ne transformă şi ne face să fim mai puţin atenţi la cei din jurul nostru, dar mai concentraţi la noi înşine?

Este drept, simţim zilnic presiunea informaţiilor pe care le primim. Pe mail, pe sms, la telefon, la TV, pe internet, în ziare. Practic, suntem forţaţi să adăugăm un filtru la ceea ce “primim”, pentru a face faţă valului. Posibil, de multe ori, să filtrăm mai mult decât ar fi necesar. Suntem forţaţi să devenim egocentrici.

Copiii nu-şi mai ascultă părinţii. Adolescenţii nu-şi mai ascultă părinţii. Studenţii nu sunt atenţi la profesori. Angajaţii nu iau în serios discuţiile cu superiorii. Sau invers. În relaţiile soţ-soţie, întotdeauna apar probleme de comunicare. Ne complicăm existența şi ne frustrăm pentru că nu ştim cum să ne facem auziţi.

“Romeo and Juliet is just another example of why communication within a relationship is so crucial.”

Dar soluţia este simplă şi o ştim cu toţii: dacă vrem să fim ascultaţi, în primul rând trebuie să ascultăm. Să ne lăsăm pe noi la o parte pentru câteva minute şi să înţelegem ceea ce ne transmit ceilalţi. Să-i descoperim. Să-i lăsăm să ne ajute să ne descoperim. Cum facem asta?

Fii clar în ceea ce transmiţi şi fii sincer. Încrederea este baza pe care poţi construi legături apropiate. Asigură-te că acţiunile tale sunt în strânsă legătură cu ceea ce transmiţi. De asemenea, respectă-ţi promisiunile şi nu dezamăgi.

Nu complica lucrurile. Toţi suntem copleşiţi de informaţii şi de situaţii încâlcite. Cu cât comunici mai simplu, cu atât vei avea şanse să fii ascultat şi uşor de înţeles. Încearcă să transmiţi în cât mai puţine cuvinte ceea ce ai de spus.

Fii original. Încearcă să scapi de cuvintele care şi-au pierdut puterea, ajunse clişee. Foloseşte filtrul personal atunci când comunici şi adaptează-ţi discursul în funcţie de persoana cu care stai de vorbă.

Fii accesibil. O conversaţie face-to-face face cât o mie de discuţii prin sms. Este mult mai uşor să te ascunzi după monitor sau telefon însă comunicarea nu va avea acelaşi efect.

Ascultă nu doar cu urechile, ci şi cu ochii. Un bun ascultător ştie să adreseze întrebările potrivite. Fii atent la limbajul nonverbal şi la mesajele ce se ascund în spatele cuvintelor.

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *