Are Halloween-ul un impact malefic?

Pe data de 31 octombrie, lumea morților se contopește cu cea a viilor, în cursul acestei nopți spiritele celor trecuți în neființă trecând granițele morții și bântuind pământul. Stai liniștit, nu noi credem asta, ci aceia care sărbătoreau acum 2000 de ani pe data de 31 octombrie festivalul Samhain – “Sfârşitul verii” –  și anume celții, care au trăit în regiunile în care se află acum Irlanda, Anglia şi nordul Franţei. Se spune că ei serbau pe data de 31 octombrie sfârșitul sezonului de cultivat și intrarea într-un nou ciclu de viață. Pe vremea aceea, exista vara și iarna, anotimp asociat foarte des cu moartea. Halloween-ul a fost adus în America de către imigranții irlandezi, undeva în jurul anului 1840 și continuă să producă profituri înfiorător de mari, sărbătoarea devenind o tradiție în foarte multe zone din lume.

 

Data de 1 noiembrie a fost decretată în anul 835 “Ziua tuturor sfinților” de către Papa Grigore al IV-lea, această sărbătoare religioasă fiind prezentă în bisericile Romano-Catolică, cea Anglicană și cele protestante. Se spune că această sărbătoare dorea să șteargă din conștiința oamenilor sărbătorile păgâne și practicile aferente acestora. Papa Ioan al XVIII-lea a decretat în anul 1006 ziua de 2 noiembrie ca fiind  “Ziua morților”. În Anglia sărbătoarea sfinților s-a numit “All Saints Day” respectiv “All Hallows Day” sau “All Hallows’ Evening” de unde și prescurtarea de “Hallows’E’en”.

Românii au preluat și ei această sărbătoare, având totuși semnificații diferite de la caz la caz. Pentru unii înseamnă o afacere profitabilă, pentru alții doar o promovare stupidă a unor obiceiuri din afară. De asemenea, unii o consideră o sărbătoare monstruoasă care celebrează și invocă maleficul, iar alții doar un prilej de distracție, de etalare a unor costume și de a da frâu liber imaginaţiei şi creativităţii. La mare căutare sunt costumele de mumii, fantome, vrăjitoare, vampiri și alte creaturi sinistre și de asemenea, dovlecii felinar care au povestea lor specifică. Multe persoane consideră că din punct de vedere spiritual, intensa mediatizare a Halloween-ului conduce la o degradare, fascinația pentru lumea tenebrelor fiind propice unei reale manifestări a forțelor răului în planul fizic. Tu ce crezi?

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

1 thought on “Are Halloween-ul un impact malefic?”

  1. Pingback: O zi bună

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *