Ar trebui să strălucească vampirii?

O scurtă istorie a vampirilor în literatură

Romanele cu vampiri sunt incontestabil foarte populare în ultima vreme, în special în rândul tinerilor și adolescenților. Astăzi vampirii sunt moderni, sunt sexi și uneori chiar strălucesc în lumina soarelui. Dar lucrurile nu au stat întodeauna în felul ăsta. Vampirii apar în opere literare încă din anii 1700, doar că atunci nu erau ființele grațioase și irezistibile de azi, ci erau hidoase cadavre reanimate care se hrăneau cu sânge uman.

The Vampyre and Other Tales of the Macabre
Conform legendelor o persoană se poate transforma în vampir dacă este omorât de un vampir, un vârcolac atunci când moare se transformă în vampir etc. Dacă un cadavru era suspectat de vampirism diverse metode erau folosite pentru a-l împiedică să reînvie: îngroparea cu fața în jos era larg răspândită, tăierea tendoanelor de la genunchi, sau presărarea de mac pe mormânt pentru a ține vampirul ocupat toată noaptea cu număratul semințelor. Deși considerați activi mai mult noaptea în folclor vampirii nu erau considerați vulnerabili in lumina soarelui. Deasemenea în unele legende vampirii nu pot traversa râuri.Modurile în care un vampir poate fi omorât sau în care te poți proteja de un atac sunt foarte variate. Usturoiul, trandafirul sălbatic, păducelul, semnițele de muștar țineau vampirii departe. O altă legendă spune că un vampir nu poate intra într-o casă neinvitat, dar după prima invitație poate veni și pleca după cum dorește. Cele mai populare metode de distrugere a unui vampir sunt introducerea unei țepușe în inimă sau decapitarea.
Varney, the Vampyre
Majoritatea miturilor provin din evul mediu, iar vampirii așa cum îi știm acum în special din folclorul Est European din secolele XVII și XVIII când a existat o întreagă isterie legată de vampiri.Primele apariții ale vampirilor în literatură provin tot din această perioadă, mai întâi în poeme iar în proză prima dată în povestirea scurtă The Vampyre de John Polidori publicată în 1819. Povestirea i-a fost atribuită lui Byron, dar acesta a fost doar o sursă de inspirație pentru personajul principal, John Polidori fiind medicul personal al lui Byron. Apoi în era Victoriană cea mai de succes povestire horror a fost Varney, the Vampyre(1847) de James Malcolm Rymer, în care apare pentru prima dată ideea vampirului care intră pe fereastră și atacă o fecioară dormind.Acestea au fost începuturile vampirilor ca ființe sexuale, iar în 1872 Joseph Sheridan Le Fanu publică nuvela Carmilla în care o vampiriță o seduce pe Laura, personajul principal al povestirii.
Dracula
Dar nici o altă operă literară nu este mai influentă și definitorie pentru vampiri decât Dracula de Bram Stoker, publicată în 1897. Bazat pe legende irlandeze și puternic influențat de Carmilla, Stoker introduce conceptul de vampirism ca o boală, vampirițele seducătoare, Transilvania ca loc de origine al vampirilor și bineînțeles introduce și vânătorul de vampiri Van Helsing. Bram Stoker a încorporat Transilvania în roman după ce un coleg din Londra i-a povestit despre Vlad Țepeș. Primul capitol a lipsit din carte în ediția din 1897 și a fost publicat separat în 1914 ca Dracula’s Guest. Filmul german Nosferatu din 1921 este o adaptare a lui Dracula în care numele au fost schimbate pentru că studioul nu a reușit să obțină drepturile de ecranizare.
I am Legend
Deabia în secolul XX autorii au început să aibă o abordare mai “științifică” asupra vampirilor și să exploreze cu adevărat ce este un vampir. Primul roman de acest gen este I am Legend (1954) de Richard Matheson în care eroul este ultimul supraviețuitor al unei pandemii ce transformase restul oamenilor în vampiri. Romanul a stat la baza filmelor Last Man on Earth din 1964, Omega Man din 1971 și I Am Legend din 2007.În doua jumătate a secolului XX apar primele serii de romane cu vampiri și în multe dintre ele vampirii sunt prezentați și ca personaje pozitive. Emblematică este seria Vampire Chronicles (1976-2003) de Anne Rice care în mare îl urmărește pe vampirul Lestat din secolul XVIII până în timpurile noastre. Deasemenea seria este printre primele care în care apare tema iubirilor paranormale.
Secolul XXI aduce noi serii de romane cu vampiri cu noi tematici, unele fără nici o legătură cu legendele vampirilor și care sunt populare în special în rândul publicului tânăr. Seria Twilight (2005-2008) de Stephenie Meyer, cea mai populară dintre acestea, ignoră efectele usturoiului sau al crucilor asupra vampirilor, mai mult aceștia sunt descriși ca aproape indistructibili și nici lumina soarelui nu îi afectează, doar îi face să strălucească, expunându-i astfel.Poveștile cu vampiri au evoluat mult dea lungul timpului de la simple povestiri cu cadavre reanimate până la seriile de romane de iubire erotice paranormale de azi. Unele aspecte mitologice cum este băutul sângelui au rămas neschimbate, altele sunt complet de nerecunoscut. În orice caz vampirii sunt și acum la fel de populari ca în secolul XVIII.Puteți găsi mai jos cele mai populare serii apărute în ultimii ani. Nu ratați nici cele mai recente apariții: Destined (romanul 9 din House of Night) și cele 3 apariții de săptămâna viitoare: Phantom prima carte din trilogia The Hunters din saga The Vampire Diaries, Last Breath cartea 11 din The Morganville Vampires și Lover Unleashed cartea 13 din The Black Dagger Brotherhood.The Southern Vampire Mysteries de Charlaine Harris House of Night de P. C. Cast și Kristin Cast The Saga of Darren Shan de Darren Shan Black Dagger Brotherhood de J. R. Ward The Vampire Huntress Legend Series de L.A. Banks Argeneau și Rogue Hunter de Lynsay Sands Vampire Diaries de L. J. Smith Anita Blake: Vampire Hunter de Laurell K. Hamilton Vampire Academy de Rachel Mead Vampire Kisses de Ellen Schreiber The Morganville Vampires de Rachel Caine займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: bogdan

Software developer, fotograf amator, înnebunit după science-fiction, în special space opera.

8 thoughts on “Ar trebui să strălucească vampirii?”

  1. Ati putea adauga si seria Argeneau a lui Lynsay Sands carti care se gasesc pe site-ul dumneavoastra. Carti cu vampiri care mertita citite!!! Sincer mi-au placut mult mai mult decat Vampire Diaries de L. J. Smith.

  2. Pingback: Christmas Boutique
  3. Pingback: Bram Stoker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *