Andrew Solomon la București: depresie, iubire, libertate…

 

Născut pe 30 octombrie 1963, Andrew Solomon trăiește la New York și Londra, este psiholog și scrie cărți și articole pe teme politice, culturale, psihologice, în publicații precum New York Times Magazine, The New Yorker, Artforum, Travel and Leisure și multe altele.

Volumul său The Noonday Demon: An Atlas of Depression pornește de la propria sa luptă cu depresia și a câștigat în 2001 National Book Award, a fost finalist în 2002 la Pulitzer Prize și a fost inclus în lista The Times a celor mai bune 100 de cărți ale deceniului. Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity, ultima sa carte a primit, printre multe alte premii,  National Book Critics Circle Award în 2012 și the Media for a Just Society Award.

Solomon este homosexual și are un băiețel împreună cu soțul său, al cărui tată biologic este. La rândul lui, soțul său are doi copii cu niște prietene lesbiene din alt stat, dintre care una este mama biologică a fiului pe care el și Andrew îl au împreună. Acesta din urmă mai are o fiică împreună cu o prietenă din facultate care, după divorțul de soțul său și-a dorit un copil. Pare complicat, nu? Pentru ei nu este deloc, este felul în care au decis să-și trăiască viața, iar munca de psiholog a lui Solomon și conferințele pe care le ține afirmă tocmai această libertate a propriei identități, posibilitatea de a fi tu însuți, de a iubi și de a putea fi iubit pentru ceea ce ești.

Și sunt unii care cred că existența familiei mele ar putea să submineze sau să slăbească sau să strice familia lor. Și sunt unii care cred că familiile cum e a mea n-ar trebui să aibă dreptul să existe. Eu nu accept modele substractive pentru dragoste, ci doar aditive. Și cred că așa cum avem nevoie de diversitatea speciilor, pentru ca planeta să poată merge mai departe, tot așa avem nevoie și de diversitatea iubirii și de diversitatea familiei, pentru a consolida ecosfera blândeții.

Dacă nu l-ați citit pe Andrew Solomon, puteți începe prin a viziona conferințele TED susținute de acesta, Love, no matter what, Depression, the secret we share, How the Worst Moments in Our Lives Makes Us Who We Are, care vă pot familiariza cu opera sa:

Am decis să am copii când lucram la acest proiect. Mulți au fost uimiți și mi-au spus: „Dar cum poți să decizi să ai copii când studiezi tocmai câte lucruri pot merge prost?” Eu le-am spus: „Nu studiez câte lucruri pot merge prost. Ceea ce studiez este cât de multă dragoste poate exista, chiar și atunci când totul pare să meargă prost.”

Opusul depresiei nu este fericirea, ci vitalitatea.

Depresia este neajunsul din dragoste. Dacă eşti căsătorit şi te gândeşti „Dacă soţia mea va muri, îmi voi găsi alta” nu ar fi dragostea pe care o ştim noi. Nu există dragoste fără anticiparea pierderii, iar spectrul disperării poate fi motorul intimităţii.

Când eşti într-o depresie, nu te gândeşti că ai un văl cenuşiu pe ochi şi că vezi lumea prin ceaţa unei stări proaste. Te gândeşti că vălul a fost ridicat, vălul fericirii… și abia acum vezi adevărul. E mai uşor să îi ajuţi pe schizofrenici care simt că există ceva străin în ei, ceva care trebuie exorcizat, însă este mult mai greu cu depresivii, pentru că ei cred că văd adevărul.

Forge meaning. Build identity. Forge meaning. Build identity. And then invite the world to share your joy.

 

Săptămâna viitoare Andrew Solomon se va afla la București la invitația Editurii Humanitas. Vă veți putea întâlni cu el în mai multe locații din Capitală, pentru a-l asculta vorbind, pentru a-i pune întrebări sau pentru a-i cere autografe. Discuțiile se anunță a fi foarte interesante, iar invitații asemenea.

 

Programul evenimentelor:

Vineri, 13 iunie, ora 19.00 – Întâlnire cu publicul la Librăria Humanitas Cișmigiu din București. Alături de Andrew Solomon se vor mai afla: Leslie Hawke, Mircea Cărtărescu, Corina Șuteu și Vlad Mixich (detalii aici)

Sâmbătă, 14 iunie, între 17.00-19.00,  în sala de cinema de la UNATC (Matei Voievod 75-77), scriitorul va ține conferința “Despre iubire, cu orice preț”. (detalii aici)

Marți, 17 iunie, între 18.00-20.00, Dilema veche va organiza o ediție specială a Clubului Dilema veche, moderată de Luiza Vasiliu și în care Andrew Solomon și Mircea Cărtărescu vor avea o discuție pornind de la volumul Demonul amiezii: O anatomie a depresiei. Evenimentul este organizat la Colegiul Noua Europă. (detalii aici)

Mai puteți citi pe aceeași temă articolul Andreei de pe blog, Love, no matter what.

1 thought on “Andrew Solomon la București: depresie, iubire, libertate…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *