Interviu cu Andrei Hațegan, The Amsterdams

“Venim din toate colțurile țării, dar ne-am întâlnit în București.”

Interviu acordat Alexandrei Stănescu


Cei 4 s-au înființat în 2005, cântă indie rock, un stil care începe să prindă și în România.  The Amsterdams au cântat în deschiderea Dandy Warholes și The Cranberries, dar mai bine îl las pe Andrei Hațegan să vă povestească.

Ştiu că te-ai plictisit probabil să povesteşti istoria trupei, dar o să te rog, pe scurt sa ne povestesti de unde veniţi si când v-aţi înfiinţat.

Venim din toate colțurile țării, dar ne-am întâlnit în București. Suntem din Iași, Piatra Neamț, Pitești și Brasov, de fapt, fiecare. Cântăm de prin 2006, bazele trupei le-am pus în 2005. Am fost la început 2, iar după multe schimbări am ajuns de vreun an să fim doar noi 4 în trupă și cel mai probabil o să rămânem așa, cel puțin până la următoarea schimbare de grilă.

the amsterdams

De ce The Amsterdams?

Numele trupei l-am ales dupa niște ședințe de brainstorming, voiam un nume sonor care să vorbeasca de la sine despre atitudinea trupei și cred că o face destul de bine.

Cântaţi rock indie. Nu prea se cânta aşa ceva la noi, când aţi apărut. Cum aţi reuşit să convingeţi publicul să vă asculte?

Nu am reușit să convingem  multă lume nici acum, lucrăm la asta. Dar am dat destul de multe concerte și ușor, ușor lumea a început să aprecieze. Ca să-ți răspund, prin multe concerte și albumele scoase , youtube, radio etc. Acum nici eu nu-mi mai dau seama dacă sintagma “sună ca afara” e de bine sau de rău. Cert e că ne-am atins cumva scopul, de a suna ca o muzică ascultabilă din vest.

Taking care of Anna este piesa care v-a consacrat. Cine e Ana?

Anna e o fată care moare într-o explozie, în urma unei bombe puse într-o cafenea. Din fericire , doar în piesă. Sincer, titlul piesei mi-a venit în timp ce fredonam o piesă de la Strokes, doar că neștiind versurile eu o cântam așa în gand, Taking care of Anna la, la, la. E ca atunci când te uiți la o bucată de faianță în timp ce faci duș, mai mult timp, puțin mahmur fiind, și începi să vezi în ea tot felul de fețe umane, monștri sau animale. Eu am văzut-o pe Anna.

Când aţi început să cântaţi în străinătate? Şi unde? Cum sunt concertele în străinătate, în cluburi, în aer liber? Vă cunoaşte publicul?

Suntem anonimi în afară. Doar încă o trupă care cântă muzică. Doar că atunci când am ajuns să cântăm, reacțiile au fost foarte bune. Primul concert a fost în Londra, pe urmă ne-am plimbat prin Europa , în Franța, Olanda, Cehia, Italia, Austria, Ungaria, Scoția etc. Toate concertele au fost indoor, cea mai mare sală fiind la festivalul EuropaVox din Franța. Concertele din strainatate sunt bune pentru moral. Ca un meci în deplasare, la fotbal. Dacă acolo confirmi, să fii sigur că o să iasă și lumea în stradă la Universitate cu steaguri. Dar mai e până acolo.

Formaţia The Dandy Warhols, invitată la Stuftock-ul din Vama Veche, în 2007, v-a numit cea mai bună trupă din România. Ştiu că sunteţi fani The Dandy Warhols..cum v-aţi simţit când  v-a dedicat o piesă?

Eram în public și mi s-au tăiat picioarele când am auzit. Chiar uitasem de momentul ala. A fost frumos normal, dar cred că e mai important ce s-a întâmplat după aia. Nu vreau să rămânem trupa căreia i-a fost dedicată o piesa. Vreau să dedic eu o piesă Dandy Warhols, pe viitor.

Aţi cântat în deschiderea The Cranberies, la Bucureşti. Cum e să fii pe aceeaşi scenă cu Dolores? Aţi vorbit cu trupa, sunt pretenţioşi?

Uaa. Încă un moment frumos. A fost magic, acolo am avut cel mai mare public, chiar dacă oamenii veniseră pentru altceva. Senzația era de acasă. Cu Dolores nu am vorbit, deși aș fi vrut, Ovidiu, chitaristul știu că i-a facut o declarație de pe scenă, dar cam atât. Iar chitaristul lor, care ne-a urmărit concertul, a pus niște poze cu noi pe Twitter live, de acolo.

Ştiu că înainte să cânţi, ai vrut să lucrezi în radio. Nu ţi-a plăcut?

Chiar am lucrat în radio, mi-a și placut, dar nu cred că e pentru mine, până la urmă. Îmi plăcea mai mult să-mi aud vocea în microfon, cam atât.

Ce carte ai mai citit vara asta, sau vreun film interesant pe care l-ai văzut, dacă ai avut timp?

Am citit ceva foarte frumos, o carte de interviuri cu Stanley Kubrick, de Gene Philips și Particulele Elementare, a lui Michel Houellebecq. Acum vreau sa incep “La Medeleni”. Filme, o groază, “Lost Highway”, “Full Metal Jacket”, in zona aia. Vreau sa vad Avatar, in sfarsit, ca am facut rost de ochelari 3d.

Pe unde o să mai vedem The Amsterdams acum, în toamna?

O să fim în Jukebox pe 17 septembrie, pe 8 octombrie la Polivalentă cu Morcheeba și în țară destul de mult, lucrăm încă la date.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *