Alunițele și semnificația lor (Part 1)

Melanocitele sunt celulele care conțin pigment de melanină ce dă culoarea pielii. Alunițele sunt proliferări benigne ale acestor celule. Prezența lor la nivelul tegumentului este normală. Ele pot avea diferite dimensiuni, pot fi plane sau reliefate, de culoare cafenie, maronie, neagră sau albastră. De la naștere suntem programați să avem un anumit număr de alunite. Nu apar toate din copilarie ci pot apărea și pe parcursul vietii, în special vara în urma expunerii la radiațiile solare.

Expunerea necontrolată la soare, solar sau traumatizarea lor  pot determina transformarea acestora în cancer cutanat.

Cea mai simplă metodă de monitorizare a alunițelor este regula ABCDE: A= asimetrie, B=border- margini neregulate, C=culoare >3 nuanțe, D=diametru de >6mm, E=evoluție. Când o aluniță se modifică într-o perioadă scurtă de timp, este indicat să vă prezentați cât mai repede la un medic dermatolog.

In timpul consultatiei, medicul va efectua o dermatoscopie alunitelor; se utilizeaza o lupa ce mareste alunitele de 20 de ori, orientand medicul in a recomanda doar urmarirea periodica a acestora sau excizia chirurgicala. Alunitele pot fi scoase chirurgical sau cu laserul atat in scop estetic cat si in scop curativ, in ambele cazuri recomandandu-se si examenul histopatologic al acestora pentru a confirma diagnosticul. Orice alunita scoasa, nu poate face rau, cu mentiunea ca in cazul celor suspectate de a se transforma in cancer de piele trebuiesc scoase in limite de siguranta oncologica si examinate histopatologic pentru a fi siguri ca au fost rezecate integral.

Un articol de Roxana Şarov (medic rezident Dermatovenerologie la Spitalul Universitare de Urgenţă Elias). Este membră a Fundaţiei Mondiale pentru Sclerodermie (WSF), a Societăţii Europene de Alergologie şi Imunologie Clinică (EAACI) şi a Societăţii Române de Dermato-oncologie.

Contact: roxanasarov@yahoo.com

Mai multe despre cancerul de piele

Mai multe cărți de dermatologie

займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *