Alfred Hitchcock – viaţa unui geniu

“There is something more important than logic: the imagination.”

Sir Alfred Hitchcock s-a născut la data de 13 august acum 114 ani, în Marea Britanie. Al doilea fiu într-o familie de trei copii, a fost un băiat retras, singuratic şi afectat de obezitate. La vârsta de 5 ani a fost trimis de tatăl său la secţia de poliţie cu o notă în care scria că doreşte să fie închis pentru cinci minute din cauza comportamentului său şi că merită să fie pedepsit. Întâmplarea a declanşat în Hitchcock o frică de poliţişti pentru întreaga sa viaţă, iar efectele întâmplării se pot observa şi în filmele sale.

După vârsta de 20 ani, imaginaţia şi creativitatea au început să iasă la iveală, primul său text, “Gas”, fiind publicat în The Henley Telegraph. În scurta poveste, Alfred Hitchcock descria o întâmplare despre o tânără care a fost atacată la Paris – ca apoi la finalul acesteia să ne dezvăluie că totul nu a fost decât în imaginaţia tinerei, pe scaunul de la dentist, din cauza unui anestezic mai puternic.

Prima serie de filme regizate de Hitchcock au fost urmărite de ghinion: producţia lui “Number 13” a fost anulată din motive financiare iar cele câteva scene filmate au fost pierdute; “The Pleasure Garden” a adus de asemenea pierderi financiare, producţia filmului costând mai mult decât s-a câştigat ulterior; “The Mountain Eagle”, ale cărui scene filmate au fost de asemenea pierdute. Însă, începând cu 1926, norocul vine şi de partea sa. “The Lodger: A Story of the London Fog” a fost un film de succes, apreciat de public şi de criticii din Marea Britanie. Succesul continuă să-l urmărească iar în 1939 Hitchcock se mută la Hollywood, câţiva ani mai târziu devenind cetăţean al SUA.

Mare parte din munca sa de la începutul carierei a fost influenţată de tehnicile expresioniste învăţate în Germania. De asemenea, Hitchcock a stăpânit arta de a roti camera astfel încât imaginea să redea mişcarea ochilor, privirea, angajând spectatorii într-o formă unică de voyeurism; cadrele sale maximizau stările de anxietate, teamă sau empatie prin tehnicile de editare folosite. Deseori, personajele din filmele sale erau fugari sau infractori însoţiţi de blonde superbe iar filmele sale conţineau răsturnări neaşteptate de situaţie, violenţă sau crime.

Regizând peste 50 de filme într-o carieră de 60 de ani, Hitchcock a format cinematografia modernă, a modelat-o şi a deschis drumul unui nou stil, fiind unul dintre cei mai influenţi regizori din această industrie.

Ultimul său proiect a fost un thriller de spionaj, “The Short Night”, care nu a ajuns să fie niciodată produs din cauza problemelor sale de sănătate şi ale soţiei, care tocmai suferise un atac cerebral. Scenariul a fost totuşi publicat post mortem într-o carte biografică ce îi descrie ultimii ani de viaţă.

Sir Alfred Hitchcock a murit în reşedinţa sa din Bel Air în 29 aprilie 1980. Una dintre biografiile sale susţine că regizorul nu ar fi fost de acord cu o ceremonie religioasă şi preot, acesta fiind incinerat iar cenuşa sa împrăştiată deasupra Oceanului Pacific.

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *