Alfred Hitchcock – destin, controverse, zbucium

“Always make the audience suffer as much as possible.”

Personalitatea dificilă și suspansul filmelor sale, iată două repere ce stârnesc și astăzi curiozitatea publicului atunci când apare menționat regizorul Alfred Hitchcock. Fiind considerat unul dintre marile personaje ale secolului al XX-lea, prelungindu-se printr-o influență de proporții asupra generațiilor ce au urmat, englezul șochează prin comportamentul bizar și succesul răsunător al producțiilor sale cinematografice.

Copilăria regizorului nu a fost una lipsită de evenimente notabile. Pe lângă tratamentul dur al părinților, care aplicau des pedepse copiilor, micul Alfred avea o personalitate introvertită, cu deficiențe de siguranță de sine și complexe legate de aspectul fizic. Cei mici erau bătuți cu nuiele de gumă sau erau lăsați să aleagă singuri data și ora la care vor primi pedeapsa, fapt ce nu reprezenta nicidecum o bucurie a amânării pedepsei. Acest “sadism” al tatălui se observă în continuare într-o întâmplare ce avea să-l marcheze pe Hitchcock: în urma unei boacăne băiatul a fost trimis la una dintre apropiatele secții de poliție împreună cu un bilețel din partea părintelui- ca urmare, a stat câteva ore în închisoare, moment terifiant pentru un copil de doar cinci ani. Alfred Hitchcock s-a temut, de atunci, de poliție, după cum el însuși mărturisește: “I am scared easily, here is a list of my adrenaline – production: 1: small children, 2: policemen, 3: high places, 4: that my next movie will not be as good as the last one.”

Deși având dificultăți în a-și accepta aspectul fizic din cauza obezității și temându-se de lipsa unui partener de viață, Hitchcock se va căsători cu Alma Reville, la vârsta de 27 de ani, în anul 1926. Aceasta va deveni sprijinul și ajutorul necondiționat al bărbatului, deseori simțindu-se neputincios fără ea.

Admirator al scriitorilor Charles Dickens și Edgar Allan Poe, ultimul fiind cunoscut pentru macabrul prezent în creațiile sale, Hitchcock va debuta lucrând ca second al regizorului Graham Cutts, până când se va lansa singur cu producțiile: The Pleasure Garden și Șantajul. Viitoarele sale proiecte îl vor face remarcat și în anul 1937 are ocazia să-l întâlnească pe producătorul capodoperei Hollywood-iene Pe aripile Vântului. În urma acestei întâlniri decide să se mute la New York împreună cu familia.

În America succesul său cunoaște apogeul și se bucură de o admirație nebănuită încă de la bun început când realizează în ajunul celui de-al doilea război mondial, în1940 filmul Rebecca, o adaptare a romanului cu același nume, al scriitoarei Daphne du Maurier. Pentru această realizare primește unsprezece nominalizări Oscar. Alte cinci filme vor primi nominalizări Oscar: Suspicion (1942), Lifeboat (1945), Spellbound (1946), Rear Window (1955), Psycho (1961).

Hitchcock este renumit și pentru ghidușiile de prost gust și glumele considerate mai mult decât nepoliticoase: unei actrițe cu care lucra i-a trimis în ziua ei de naștere 400 de pești afumați, deși știa că femeia nu suporta mirosul de pește, iar unei fetițe, Melanie Griffith, pe când avea 5 ani, i-a dăruit o păpușă – pusă într-un mic sicriu de pin –, ce semăna leit cu mama actriței.

Regizorul se va stinge din viață la vârsta de 80 de ani, în anul 1980, lăsând în urma sa o moștenire de proporții, bogată în elemente ce vor influența posteritatea, fiind deseori numit maestrul suspansului.

Unul dintre motto-urile după care acesta s-a ghidat este: “There is no terror in the bang, only in the anticipation of it.“

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *