Afecțiuni oftalmologice ale animalelor

Există dovezi că prietenii necuvântători aduc beneficii psihologice pentru stăpânii lor. Iubitorii de animale se bucură de satisfacții numeroase, de iubire necondiționată și de o stare de spirit mult mai bună. Animalele ne pot oferi adevărate lecții de viață privind atașamentul sincer și prietenia durabilă. Stăpânii de animale trebuie să fie conștienți de faptul că sănătatea acestora este foarte importantă. Bolile animăluțelor nu trebuie ignorate, fiecare afecțiune necesitând atenție și o îngrijire specială.

Afecțiuni oftalmologice frecvent întâlnite la câini și pisici

Alergii oculare – provoacă inflamarea pleoapelor și pot avea grave consecințe dacă nu sunt tratate corespunzător, în timp util. Aceste alergii pot apărea ca reacții la substanțe chimice, expunere prelungită în vânt, frig sau de asemenea, pot apărea în urma unor răceli.

Conjunctivita este o boală foarte des întâlnită, ce poate evolua cronic sau acut, manifestându-se printr-o inflamație roșie apărută între pleoapele inferioare și globul ocular. Această boală apare din cauza acțiunii nefaste a unor viruși, bacterii, microbi sau din cauza pătrunderii în ochi a unor corpuri străine cu acțiune traumatică. Conjunctivita provoacă lăcrimare abundentă sau chiar scurgeri purulente din ochi.

Glaucomul se exprimă clinic prin durere severă și se manifestă prin creșterea presiunii intraoculare. Dacă această boala nu este tratată, poate conduce la orbire, presiunea ridicată acționând într-un mod nefast asupra nervului optic.

Atrofierea progresivă a retinei nu afectează aspectul ochiului. Boala se manifestă inițial prin orbire nocturnă, iar dacă nu este depistată și tratată la timp, prin agravare poate conduce chiar la orbirea totală. Această afecțiune are simptome ce progresează lent, în diferite etape din viața animalului.

Cataracta este o afecțiune incurabilă, ce modifică transparența cristalinului, conducând la orbire. Evoluția bolii este nedureroasă și treptată, iar apariția ei poate avea loc fie la naștere, fie odată cu înaintarea în vârstă. Deseori, cataracta apare și în urma unor leziuni oculare sau a diabetului de care suferă animăluțul.

Afecțiuni ale corneei – apar fie în urma unei leziuni, fie în urma contactului cu o substanță chimică. Corneea poate fi rănită și din cauza uscării ochiului animalului. Scăderea secreției lacrimale poate conduce la o uscare exacerbată a ochiului și la apariția anumitor afecțiuni la nivelul corneei.

În afară de cele câteva dintre afecțiunile oculare enumerate mai sus, animaluțele mai pot suferi și de alte boli mai mult sau mai puțin grave. Pentru a evita pericolul oricăror complicații și suferințe ulterioare, acordați o maximă importanță fiecărui simptom apărut și nu ezitați să consultați un medic veterinar ori de câte ori este nevoie. Pentru a cunoaște cât mai multe informații despre posibilele afecțiuni ale prietenilor necuvântători, vă punem la dispoziție o serie de cărți ce pot reprezenta un ajutor bine venit.

Mai multe cărți de oftalmologie veterinară

Înscrieți-vă la newsletter pentru a fi la curent cu articole, promoții, concursuri!

Pentru orice întrebări vă stăm cu drag la dispoziție

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

3 thoughts on “Afecțiuni oftalmologice ale animalelor”

  1. am un pekinez in varsta de trei ani, este inima casei, este ingrijit la fel ca un copil nou nascut si este un membru al familiei cu drepturi depline.
    In dimineata asta am observat ca la ochiul stang are o inflamatie , la ploapa de jos, pe interior ” plaopa inferioara” dupa cum am citit pe net.Nu este localizata pe globul ocular, nu se scarpina si nu se manifesta ca si cum l-ar deranja insa cam lacrimeaza.
    in cazul unui tratament medicamentos, ce ar trebui sa cumpar, si care este diagnosticul in primul rand.
    Va multumesc din suflet pentru rabdarea dvs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *