ADHD, deficitul de atenție

“Something a guy never wants to hear, ‘Tim, the school called!’ ” — Tim Allen

 ADHD sau deficitul de atenție reprezintă una dintre cele mai îngrijorătoare tulburări ale societății contemporane. Atenția se definește ca fenomen de reglare a energiei psihice. Studiile de specialitate scot în evidență un număr tot mai crescând de copii, cu o mai mare accentuare în rândul băieților, care se pot concentra tot mai puțin timp în activitățile educative. Elevilor afectați de acest deficit le este afectată capacitatea de a se adapta cerințelor școlare.

Tulburarea ADHD se împarte în trei tipuri:

–       inatenția. Caracteristici: copiii sunt liniștiți, visători, nu îi deranjează pe ceilalți, se implică foarte greu în sarcina de învățare, nu pot să ducă la capăt o sarcină, au dificultăți în managementul timpului.

–       sindromul hiper-kinetic. Caracteristici: copiii sunt în permanentă mișcare, nu au răbdare, nu dorm suficient, se trezesc de mai multe ori în timpul nopții și refuză odihna de la prânz.

–       inatenție pe fondul sindromului hiper-kinetic.

Cauzele tulburării ADHD nu sunt stabilite cu siguranță de specialiștii în domeniu, însă există câteva variante posibile, ca de exemplu:

–       deficiențe în transmiterea impulsurilor nervoase (cauză de natură neurologică),

–       factori de natură psihogenă (copiii trăiesc într-un mediu dizarmonic, cu tensiune psihică mare, situații stresante),

–       părinții au un stil educativ excesiv de autoritar (cei mici fiind permanent constrânși),

–       alimentația (bogată în multe dulciuri și băuturi răcoritoare acidulate)

Pentru a evita dezvoltarea acestei tulbuări comportamentale, rolul cel mai important în evoluția copiilor le revine părinților!

“I’m sorry…I wasn’t paying attention to what I was thinking” – Shelley Curtiss

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

2 thoughts on “ADHD, deficitul de atenție”

  1. Nu prea cred in ADHD, ci mai mult as crede in sistemul de invatamant romanesc prost oraganizat care nu atrage, iar tinerii din ziua de astazi nu isi pot manifesta placerea pentru un lucru neinteresant. Peste acestea mai sunt si foarte multe materii nefolositoare pentru un anumit profil, de aceea elevii prefera sa faca altceva decat sa invete ceva ce nu le v-a fi folositor.

  2. Ai dreptate, Radu…sistemul merge destul de greu in tara. Insa articolul prezent despre ADHD se bazeaza pe studii efectuate in SUA pe un esantion mare de elevi si scoli din diferite state. Este o tulburare care se manifesta inainte de intrarea copiilor in sistemul educational primar sau gimnazial 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *