A locui sau a nu locui singur – that is the question

Vorbeam acum ceva vreme cu un amic despre noile tendinţe de izolare ale celor din jur. Îi povesteam cum că nu m-aş vedea niciodată locuind singură, asta fiind de fapt cea mai mare temere a mea: singurătatea. Cred că este un punct de vedere extrem de subiectiv pentru fiecare, în funcţie de experienţele sale de viaţă. Probabil mi se trage din copilărie, cum ar spune Freud. Fiind singură la părinţii, mi-am dorit cu disperare să fiu înconjurată de oameni, să am cu cine vorbi, cu cine povesti şi râde despre mărunţişurile vieţii. Îmi amintesc de un episod din “Sex and the City”, când Miranda – care locuia singură – se îneacă cu o măslină (sau ceva de genul) şi o sună pe Charlotte, panicată că ar putea muri în orice moment şi nu ar şti nimeni de ea. Un moment amuzant în film, dar dacă stăm să ne gândim mai bine…

Cu toate astea, studiile arată statistici pozitive pentru cei care locuiesc singuri, studii contrare părerii mele de mai sus.

Eric Klinenberg, profesor de Sociologie, Media, Cultură şi Comunicare la Universitatea din New York, a studiat modificările acestui tip comportament social din ultimii ani. În cartea sa, “Going Solo: The Extraordinary Rise and Surprising Appeal of Living Alone”, autorul ne demonstrează că oamenii s-au dezvoltat personal în ultimele decenii, au investit în carieră şi, în prezent, îşi permit din punct de vedere financiar să locuiască singuri. De asemenea, în ciuda faptului că locuiesc singuri, au o viaţă socială mult mai activă decât a celor ce împart locuinţa cu altcineva. Sunt mai odihniţi, mai puţin stresaţi, mai plini de energie, au mai mult timp liber şi merg mai des la cinema sau la o piesă de teatru. În urma interviurilor şi a întrebărilor adresate către această categorie de oameni, Klinenberg a ajuns la o concluzie neaşteptată: în această nebunie media, această lume a socializării virtuale, decizia de a locui singur ne ajută să ne descoperim pe noi înşine şi să apreciem la un alt nivel plăcerea de a fi în compania unei alte persoane.

Nu am reuşit să-mi dau seama, la final, care este cea mai bună decizie. Până la urmă, cred că stilul de viaţă ţine de preferinţele fiecăruia. În orice caz, pot spune că ambele situaţii, a locui singur sau nu, au avantaje şi dezavantaje. Nu ştim care decizie este cea mai bună, iar răspunsul cel mai potrivit cred că este reuşita unui  echilibru între cele două părţi.

“The rise of living alone has been a transformative social experience. It changes the way we understand ourselves and out most intimate relationships. It shapes the way we build our cities and develop our economies. It alters the way we become adults, as well as how we age and the way we die. It touches every social group and nearly every family, no matter who we are or whether we live with others today.”

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *