8 lucruri inedite despre Spania

Separată de restul Europei de către Pirinei la nord şi de Africa prin strâmtoarea Gibraltar, la sud, Spania este vecină în Peninsula Iberică doar cu Portugalia. Spania este a patra ţară ca dimensiune din Europa. Iată câteva lucruri interesante despre această ţară.

1. Regele Filip al II-lea a făcut din Madrid capitala Spaniei, în 1561, deoarece i-a plăcut clima şi aşezarea în centrul ţării. Găzduind în jur de cinci milioane de locuitori, are multe clădiri frumoase, printre care şi Prado, unul dintre cele mai importante galerii de artă ale Europei. Oraşul este un important centru financiar, administrativ şi industrial.

2. Mallorca, Minorca şi Ibiza sunt cele mai mari dintre insulele Baleare. Acestea sunt situate către est, în Marea Mediterană, şi au o suprafaţă totală de 5.011 km2; sunt locuite de 700.000 de oameni. Insulele, guvernate de Spania, sunt faimoase pentru vinuri, pescuit şi turism. Sunt vizitate de mii de turişti în fiecare an.

3. Spaniolii sunt împărţiţi în “autonomii”, fiecare având propria limbă şi cultură. Aproape 16% sunt catalani, galicienii reprezintă în jur de 7% şi doar 2% sunt basci. Majoritatea sunt spanioli castilieni, spaniola castiliană fiind dialectul oficial care se predă în şcoli.

4. Unul dintre felurile de mâncare cele mai cunoscute ale Spaniei este paella, un amestec gustos din carne de pui, de porc, crustacee, fasole, roşii, mazăre şi orez. Mâncarea este adesea însoţită de vinuri, precum Rioja, din nord sau Sangria, un amestec de vin roşu, suc de citrice şi coniac.

5. Majoritatea spaniolilor sunt romano-catolici, iar fiestele, organizate adesea pentru a sărbători ziua unui sfânt local, includ procesiuni de oameni îmbrăcaţi în costume tradiţionale, muzică şi dans. În fiecare an, în Spania sunt organizate peste 3.000 de astfel de sărbători.

6. O mare parte a istoriei sale, Spania a fost stăpânită de puteri străine. Grecii, romanii, vizigoţii şi maurii, toţi şi-au lăsat amprenta asupra ţării. În 711, maurii (musulmani din nordul Africii) au invadat Spania, gonindu-i pe conducătorii creştini în munţii din nord. Timp de 700 de ani, maurii au condus cea mai mare parte a Spaniei, au introdus islamismul, dar au permis practicarea liberă a creştinismului şi a iudaismului.

7. În 1936, a izbucnit un război civil între naţionalişti, printre liderii cărora se aflau ofiţeri de armată, şi care susţineau politca fascistă, şi republicani, care doreau să îngrădească puterea armatei şi să instituie un guvern socialist. Italia fascistă şi Germania nazistă îi susţineau pe naţionalişti, şi după trei ani de lupte şi un milion de morţi, liderul naţionalist Francisco Franco a pus mâna pe putere.

8. Franco a murit în 1975, iar puterea a trecut în mâinile lui Juan Carlos, născut în 1938, nepotul ultimului rege spaniol. Sub stăpânirea sa, Spania a devenit o democraţie multipartită, fiind recunoscută pe plan mondial pentru evenimente precum Expo ’92.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

4 thoughts on “8 lucruri inedite despre Spania”

  1. As adauga si al 9 – lea element: cultura. Nume precum Cervantes, Goya, Picasso…doar citeva dintr-o constelatie a artei si culturii iberice.

  2. De cativa ani, vizitez anual aceasta tara superba. Este destinatia mea favorita; oameni calzi, mancare buna, multe locuri frumoase de vazut si mult soare. Merita o vizita!

  3. Frumusetea Spaniei este data si de locuitorii acestei tari,de spaniolii care au reusit sa aduca tara la acest nivel prin grija de monumente si natura,si valorificarea acestora. As vizita toate orasele daca as putea,dar ma bucur totusi ca am vazut o mica parte. Imi plac deasemenea traditiile lor,stilul de viata si paella..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *