8 lucruri inedite despre Portugalia

Cu lunga sa coastă la Oceanul Atlantic, Portugalia ocupă colţul de sud-vest al Peninsulei Iberice. Este cea mai vestică ţară a continentului european. Insulele Azore şi Madeira, două grupuri de insule autonome din Atlantic, fac parte din Portugalia. Iată câteva lucruri interesante despre această ţară.

1.-Înconjurată de coline, capitala Portugaliei este situată la gura de vărsare a fluviului Tagus. În secolul al XV-lea, Lisabona este un important port în care se vindeau mirodenii şi aur. În 1755, un mare cutremur a distrus o mare parte din centrul oraşului, care a fost reconstruit mai târziu în sistem rectangular. Vechiul oraş sau Baixa, din estul metropolei, încă are mulţi meşteşugari, precum cei care prelucrează argintul şi cizmarii.

2.-Aproape 99% din locuitori sunt de etnie portugheză. Restul de 1% sunt imigranţi, mai ales din fostele colonii ale Portugaliei, din Africa, precum Angola. În ultimii ani, lipsa şanselor pentru o viaţă mai bună a făcut ca trei milioane de portughezi să plece în străinătate, pentru a-şi găsi locuri de muncă.

3.-Fluviul Douro, cu un nume care înseamnă “râul de aur” în portugheză, traversează în lăţime Portugalia, pe o porţiune de 200 km, de la graniţa spaniolă, până la Porto, oraşul de pe coastă. Terasele muntoase care flanchează versanţii stâncoşi ai văii sunt acoperiţi de vii ce produc struguri pentru vinul Porto. În josul văii, în apropierea oraşului Porto, este produs vinho verde, un vin alb.

4.-Plajele cu nisip şi satele de pe coasta zonei Algarve atrag mii de turişti în fiecare an. Mulţi vin din zonele mai reci ale Europei, profitând de iernile blânde şi de peisajele superbe. Alte staţiuni cunoscute de pe ţărm sunt Figueira de Foz şi Estoril, din apropierea Lisabonei, pe ceea ce se numeşte Riviera portugheză.

5.-În secolul al XV-lea, pentru portughezi a început o perioadă de explorări maritime. Marinarii portughezi au navigat spre sud, de-a lungul coastei vestice a Africii, trecând de Capul Bunei Speranţe în anul 1488. Foarte curând, imperiul comercial al acestora cuprinde părţi din Africa, Brazilia din America de Sud, Goa din India şi Macao pe ţărmul Chinei.

6.-În 1493, Papa Alexandru al VI-lea a declarat că lumea era împărţită între Spania şi Portugalia, oferindu-i Spaniei Vestul (prin urmare, toată America). Totuşi, în 1494, linia de demarcaţie a fost mutată spre vest, oferindu-se Brazilia Portugaliei.

7.-Economistul Antonio Salazar (1889-1970) a devenit ministru de Finanţe în 1928, iar în 1932, prim-ministru. A rămas în fruntea unui regim dictatorial, până în anul 1968, şi a dus războaie coloniale în Africa. În ciuda eforturilor de a îmbunătăţi economia ţării, sub conducerea sa, Portugalia a devenit din ce în ce mai săracă şi nivelul de trai a scăzut.

8.-Poziţia împotriva stăpânirii portugheze din coloniile africane a dus la răsturnarea armată a dictaturii lui Marcello Caetano, în aprilie 1974. Au existat tulburări sociale, până când o lovitură de stat de stânga eşuată i-a permis socialistului Mario Soares să preia controlul asupra ţării. Alegerile libere au fost organizate în 1976.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

1 thought on “8 lucruri inedite despre Portugalia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *