8 lucruri inedite despre Noua Zeelandă

Aşezată la jumătatea distanţei dintre Polul Sud şi Ecuator şi la 1.600 km est de Australia, Noua Zeelandă este alcătuită din două insule principale şi mai multe insule mai mici. Este membră a Commonwealth-ului şi al Naţiunilor Unite şi a fost prima ţară care le-a acordat femeilor dreptul la vot. Iată câteva lucruri interesante despre Noua Zeelandă.

1.-Unul dintre cele mai mari oraşe ale Noii Zeelande, Wellington, are o populaţie de aproape 346.500 de locuitori. Este unul dintre cele mai mari porturi, fiind în centrul regiunii prelucrătoare. Printre cele mai semnificative clădiri se numără clădirea Parlamentului, cunoscută şi sub numele de Stup din cauza formei sale, şi Catedrala Sf. Pavel, construită din lemn.

2.-Insula de Nord a Noii Zeelande este un amestec de pajişti verzi, păduri, izvoare termale şi vulcani activi, precum muntele Ngauruhoe. În această zonă se exploatează energia geo-termală. Peninsula din nord are plaje lungi, cu nisip, în vest, iar la est insule şi estuare.

3.-Alpii sudici formează o creastă de-a lungul Insulei de Sud. Printre aceştia este şi Aoraki (muntele Cook), cel mai înalt vârf al Noii Zeelande, cu o înălţime de 3.754 m. Către est se găsesc fertila Câmpie Canterbury şi dealuri cu teren arabil. Sud-Vestul are lacuri, gheţari şi fiorduri spectaculoase.

4.-Locuitorii Noii Zeelande sunt micşti din punct de vedere etnic şi cultural. Aproape 77% au origine europeană, iar maorii, locuitorii iniţiali ai ţării, reprezintă în jur de 12%. În ultimii ani a existat un influx de polinezieni şi melanezieni care nu fac parte din etnia maori. Aproape trei sferturi din populaţie trăieşte pe Insula de Nord.

5.-Noua Zeelandă este cel mai mare exportator de lână brută şi unt din lume şi un mare producător de brânzeturi şi de carne. Ţara are peste 50 de milioane de oi, iar rasa numită Canterbury, după Câmpia Canterbury din Insula de Sud, este faimoasă în toată lumea. Industria prelucrătoare a Noii Zeelande s-a dezvoltat, incluzând produse din lână, precum covoare, îmbrăcăminte, dar şi echipamente electronice. Merele, vinul şi fructele de kiwi sunt exportate în toată lumea.

6.-Primii locuitori ai Noii Zeelande au fost polinezienii, care au trecut peste Oceanul Pacific, în pirogile lor din lemn, în jurul secolului X d. Hr. Aceştia au luat cu ei cartofi dulci şi alte plante pe care le cultivau pe insule şi, după ce au sosit, au adăugat dietei lor peşte, păsări şi ferigi comestibile.

7.-Primul european care a văzut Noua Zeelandă a fost navigatorul olandez Abel Tasman (1603-1659), care a zărit Insula de Nord a Noii Zeelande în 1642. A numit teritoriul după Zeeland o provincie olandeză. După ce James Cook a revendicat Noua Zeelandă pentru Marea Britanie, în 1769, comercianţii europeni şi vânătorii de balene au vizitat insula periodic. În 1840, s-a înfiinţat la Wellington (Insula de Nord) prima aşezare permanentă europeană. Toţi coloniştii erau trimişi din Marea Britanie de Compania Noii Zeelande. În câţiva ani, coloniştii britanici au depăşit numărul locuitorilor maori.

8.-În 1907, Noua Zeelandă a devenit dominion independent în interiorul Imperiului Britanic, ca şi Australia şi Canada. Marea Britanie s-a ocupat în continuare de cea mai mare parte a afacerilor externe ale Noii Zeelande, până în 1947. Legăturile cu Marea Britanie au rămas foarte strânse, iar trupele Noii Zeelande au luptat de partea Aliaţilor în ambele războaie mondiale.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *