8 lucruri inedite despre Marea Britanie

Regatul Unit al Marii Britanii este alcătuit din Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, care formează arhipelagul Marii Britanii, Irlanda de Nord şi sute de insule mai mici. Insula Man şi Insulele Canalului sunt teritorii dependente autonome ale Coroanei: guvernul Regatului Unit se ocupă de afacerile externe ale teritoriilor. Marea Britanie este separată de Europa continentală de Canalul Mânecii şi Marea Nordului. Iată câteva lucruri interesante despre Regatul Unit.

1.-Capitala Regatului Unit, cel mai mare oraş din Europa, care găzduieşte peste şapte milioane de locuitori, Londra este centrul economic şi administrativ cel mai puternic al ţării. Înfiinţat de romani, drept centru pentru comerţul cu restul Europei, Londra este un oraş aglomerat şi cosmopolit. În fiecare an, mii de turişti vizitează clădirile sale istorice, muzeele, galeriile de artă şi magazinele şi urcă în autobuzele supraetajate tradiţionale.

2. Englezii, scoţienii, galezii şi irlandezii au propriile obiceiuri, tradiţii şi propriile limbi. Societatea britanică este încă împărţită într-un sistem de clase sociale bazat pe ereditate şi bogăţie. Nivelul de trai este ridicat, însă există şi sărăcie în unele zone din interiorul oraşelor. Din anii ’50, mii de oameni din fostele colonii din Asia, Africa şi Caraibe s-au stabilit în Regatul Unit. Rezultatul acestor mişcări de populaţie este o societate cosmopolită, în care îşi găsesc loc culturi diferite, fiecare cu o gamă variată de mâncăruri, artă, religii şi festivaluri, precum coloratul festival londonet Notting Hill Carnival.

3. Britanicii sunt cunoscuţi pentru mic-dejunurile cosistente, pentru cinele la care se serveşte friptură şi pentru ceaiurile de după-amiază. Este posibil ca fast-food-urile să fi pornit de aici, cu peştele şi cartofii prăjiţi, sandvişul – o invenţie britanică – şi cu gustările din Cornwall. Regatul Unit mai produce şi o gamă variată de brânzeturi, precum Cheddar şi Sutton. Băuturile naţionale sunt ceaiul, berea şi whisky-ul scoţian.

4. În privinţa transporturilor, Tunelul Canalului Mânecii, prima legătură de cale ferată a Marii Britanii cu Europa continentală, s-a deschis în anul 1994. Trenurile Eurostar, de mare viteză, pleacă din Londra şi ajung la Paris în trei ore. Tunelul are 50 km lungime şi 75% din acesta este subacvatic. Despre transportul aerian, Heathrow este cel mai mare aeroport al Londrei. Pe aici trec în jur de 62.000.000 de pasageri şi 480.000 de zboruri în fiecare an.

5. Iulius Cezar a invadat Britania în anii 55 şi 54 î.Hr., pentru a opri triburile celtice care ajutau galii din Franţa să submineze Imperiul Roman. În anul 43 î.Hr., Anglia şi Ţara Galilor au fost cucerite şi au devenit parte integrantă a imperiului. Romanii au construit o reţea de oraşe care au devenit centre comerciale şi administrative. Printre acestea erau Londinium (Londra), pe Tamisa, şi Aquae Sulis (Bath), în vestul Angliei.

6. După ce au plecat romanii, în 410, anglo-saxonii germanici din nordul Europei au început să invadeze Britania. Până în anul 613, anglo-saxonii cuceriseră toată Anglia, împărţind-o în şapte regate. În 1066, William, ducele Normandiei, a invadat Anglia pentru a revendica tronul La Hastings, acesta a învins armata condusă de regele Harold şi a cucerit ţara. Normanzii au construit castele pentru a-şi consolida stăpânirea ţării şi i-au oferit Angliei un puternic sistem centralizat de guvernare.

7. În 1534, Henric al VIII-a a rupt legătura cu Biserica Catolică pentru că i s-a refuzat dreptul de a divorţa. El a înfiinţat Biserica Anglicană, fiind conducătorul suprem al acesteia, a desfiinţat mănăstirile, pentru a obţine bani pentru curtea sa, şi a pus mâna pe pământurile Bisericii.

8. În secolul al XVII-lea, Marea Britanie a devenit prima naţiune industrializată a lumii. Foarte mulţi oameni s-au mutat de la ţară la oraş, pentru a lucra în noile fabrici şi ateliere. Canalele şi căile ferate asigurau transportul materiilor prime şi al mărfurilor pe tot cuprinsul ţării. Până în anul 1850, Marea Britanie a devenit “atelierul lumii”.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *