8 lucruri inedite despre Irlanda

Republica Irlandeză ocupă două treimi din insula Irlanda, aflată în Oceanul Atlantic, la vest de coasta Regatului Unit. Restul insulei, cele şase ţinuturi ale Irlandei de Nord, au ales să rămână parte din Regatul Unit când, în 1922, republica a votat pentru independenţă. Iată câteva lucruri interesante despre Irlanda.

1.-Dublin este un centru comercial foarte animat, cu o intensă activitatea socială şi cu un bogat patrimoniu cultural. Catedrala Christchurch a fost restaurată în 1870 şi este unul dintre cele mai importante puncte de referinţă ale oraşului, împreună cu Colegiul Trinity, Castelul Dublin şi clădirea vămii.

2.-95% din populaţia Irlandei este formată din irlandezi şi 93% sunt romano-catolici. Biserica joacă un rol important în societate, deşi tinerii irlandezi contestă politica strictă în ceea ce priveşte contracepţia, divorţul şi avorturile. Există un conflict vechi şi înverşunat între catolicii din sudul Irlandei şi protestanţii din Irlanda de Nord.

3.-Partea centrală a Irlandei este o câmpie fertilă, presărată cu lacuri, turbării şi dealuri. La sud, vest şi sud-est se ridică munţi puţini înalţi. Coasta de vest are estuare adânci şi golfuri. Shannon este cel mai lung râu din Insulele Britanice. Sutele de lacuri pitoreşti şi turbăriile formează relieful tipic pentru Connemara, din vestul Irlandei. Vârfurile spectaculoase ale lanţului muntos Twelve Bens au fost sculptate de gheţarii din ultima Eră Glaciară.

4.-Precipitaţiile abundente ale Irlandei dau naştere unor câmpuri verzi, care i-au adus denumirea de “Insula de Smarald”. Terenul se foloseşte pentru păscutul vitelor care dau lapte şi pentru agricultură. Irlanda este renumită pentru untul şi brânzeturilor sale, pentru cai şi pentru cursele de cai.

5.-În 432, un misionar numit Patrick a debarcat în Irlanda. Până în 631, Patrick convertise întreaga ţară la creştinism. Următorii 300 de ani, Irlanda s-a bucurat de o epocă de aur în domeniul artelor şi al învăţământului, care se desfăşura mai ales în mănăstiri. Misionarii irlandezi au pornit să convertească şi alte părţi ale Europei.

6.-În 1845, recolta de cartofi, principalul aliment al ţărănimii irlandeze, a fost compromisă. Cartofii au fost contaminaţi cu o ciupercă care s-a propagat pe cale aeriană. În cei patru ani care au urmat, un milion de oameni au murit de foame şi peste 1.600.000 au imigrat în SUA. Între timp, moşierii încă le cereau arendaşilor înfometaţi să plătească arenda pentru pământuri.

7.-În 1921, Irlanda s-a divizat în două părţi: şase comitate protestante în nord şi 26 de comitate catolice în restul ţării. În 1922, cele 26 de comitate au format un stat liber, în interiorul Imperiului Britanic. Statul Liber şi-a câştigat independenţa în 1937 şi şi-a schimbat numele în Eire.

8.-La începutul 1991, Mary Robinson a devenit prima femeie preşedinte a Republicii Irlandeze. Ca avocat, Robinson militase pentru drepturile civile şi pentru drepturile femeilor. Ca preşedinte, s-a pronunţat în favoarea categoriilor sicoale defavorizate din societatea irlandeză. În 1997, a devenit Înalt Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *