8 lucruri inedite despre Indonezia

Cel mai mare arhipelag din lume, întins pe 8.000.000 km2 de ocean, Indonezia este alcătuită din 13.670 de insule. Ţara a fost colonie olandeză, începând din secolul al XVIII-lea şi până la obţinerea independeţei în 1949. A fost dictatură militară mai bine de 30 de ani, până când protestele publice au pus capăt regimului generalului Suharto în 1998, ducând la alegeri democratice. Iată câteva lucruri interesante despre Indonezia.

1.-Aşezate între Oceanul Indian şi Pacific, insulele indoneziene sunt muntoase, vulcanice şi împădurite. Există cinci insule principale: Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi şi Irian Jaya, care face parte din Noua Guinee. Pe lângă cele cinci insule mai mici, există mii de insule mai mici, aproape jumătate sunt nelocuite. Bogate în faună marină, recifele de coral care înconjoară insulele sunt foarte populare printre scufundători. Turiştii sunt atraşi de plajele cu palmieri, de pădurile tropicare şi de vulcani.

2.-Moderna metropolă Jakarta este capitala Indoneziei şi cel mai mare oraş din sud-estul Asiei, cu o populaţie de 10.800.000 de locuitori. Importantă zonă comercială de peste 2.000 de ani, a fost folosită de olandezi drept centru al comerţului cu mirodenii. Clădirile în stil colonial sunt puse în umbră de zgârie-nori, dovezi ale economiei în dezvoltare.

3.-Poziţia geografică a Indoneziei, pe suprafaţa care uneşte două plăci tectonice, o predispune la cutremure şi la erupţii vulcanice. Indonezia are 400 de vulcani, dintre care 100 sunt activi. Krakatoa, insulă vulcanică din apropierea Java, a cunoscut o erupţie vulcanică în 1883, care a devastat insula.

4.-Populaţia Indoneziei este a patra ca număr din lume. Aproape 60% din indoneziei trăiesc pe principala şi aglomerata insulă Java. Majoritatea sunt musulmani, care se trag din primii colonişti malay, însă societatea este cosmopolită, cu 360 de grupuri etnice, care vorbesc peste 250 de limbi diferite. Populaţia minangkabau trăieşte pe dealurile centrale ale Sumatrei. Ei sunt musulmani, însă, în mod cu totul neobişnuit, trăiesc în matriarhat – proprietatea şi numele de familie se transmit pe cale maternă şi femeile au autoritate.

5.-Orezul şi nenumăratele mirodenii indoneziene unice sunt baza oricărei mese în Indonezia. Ardeii foarte picanţi, nucile şi laptele de nucă de cocos sunt folosite foarte mult în bucătăria indoneziană, ca ingrediente pentru realizarea sosurilor, servite cu carne sau cu peşte. Orezul prăjit este un fel de mâncare popular, în combinaţia cu carne, peşte sau legume.

6.-Complicatele figuri de dans din Indonezia sunt acompaniate de gamelan, trăsătură tipică a culturii din Java şi Bali şi o cunoscută atracţie turistică. Spectacolele viu colorate de dans spun adesea poveşti inspirate din mitologia hindusă. Baletul Ramayana are loc la lumina lunii, în aer liber, în templul hindus Ramayana, din secolul IX, de la Yogyakarta. O formă obişnuită de muzică în Indonezia este gamelan, cu instrumente cu arcuş şi de suflat, cu gonguri, xilofoane, tobe şi instrumente de percuţie populare. Orchestra are până la 40 de membri.

7.-Aproape 46% din forţa de muncă a Indoneziei lucrează în agricultură, care este principala activitate economică. În afara orezului, fermierii mai cultivă cassava, nuci de palmier, porumb, trestie de zahăr şi cartofi pe solurile vulcanice fertile. Se exportă cafea, cauciuc şi ceai. Insulele Maluku, cunoscute odinioară sub numele de Molucca, sunt faimoasele “insule ale mirodeniilor” din Indonezia. Nucşoara este produsul comercial principal, cultivându-se şi scorţişoară, ardei iuţi, anason şi ghimbir.

8.-Inventată în java, acum mai bine de 1.000 de ani, batik este o tehnică de vopsire a textilelor. Un model este desenat pe un material din bumbac şi colorat cu o substanţă la care nu aderă pigmentul, aşa cum este ceara fierbinte sau pasta de orez. Când materialul este înmuiat în vopsea, părţile peste care s-a aplicat ceară rămân albe. Din textilele vopsite prin tehnica batik se realizează eşarfe şi articole vestimentare care se poartă drapate, numite sarong.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *