8 lucruri inedite despre Grecia

Acum mai bine de 2500 de ani, în Grecia continentală înflorea una dintre cele mai influente civilizaţii ale lumii. Din secolul 8 şi până în secolul 2 î.Hr., scriitorii, gânditorii şi artiştii greci au avut o contribuţie extrem de importantă la cultura occidentală, în special în domeniile politicii, teatrului, mitologiei, arhitecturii şi literaturii. Iată câteva lucruri interesante despre Grecia.

1.-Înconjurată de ape din trei părţi, Grecia este formată din teritoriul continental, peninsula Peloponez şi peste 2000 de insule. Ea este o combinaţie de munţi înalţi, câmpii uscate şi prăfuite şi coaste abrupte. Muntele Olimp este cel mai înalt vârf al Greciei, cu 2917 m. Odinioară considerat locuinţa zeilor, acum muntele este un parc naţional, cu staţiuni turistice aglomerate.

2.-Grecia este una dintre puţinele ţări în care religia creştin-ortodoxă este oficială. Preoţii sunt figuri importante ale comunităţii şi joacă un rol semnificativ în evenimentele naţionale. Majoritatea grecilor aparţin Bisericii Ortodoxe de Est, care s-a despărţit de Biserica Romano-Catolică în 1054. Fiecare ţară are propria sa ramură a Bisericii, care se dezvoltă şi în alte părţi ale Europei de Est, precum şi în Rusia. La nivel mondial, aproximativ a zecea parte dintre creştini sunt ortodocşi.

3.-Una dintre cele mai vechi naţiuni ale Europei, Grecia şi-a dobândit independenţa în 1830, după aproape 500 de ani de dominaţie turcească. Deşi este cel mai sărac membru al Uniunii Europene, ţara are o industri turistică prosperă şi o importantă flotă maritimă. Se consideră că Grecia are cea mai mare flotă comercială din lume şi se bazează pe vase pentru a transporta mărfurile între numeroasele insule. Canalul Corint, construit în 1893, este un canal îngust care face legătura între Marea Ionică şi Marea Egee, oferind posibilitatea de acces către Atena.

4.-Adăpostind aproape o treime din populaţia Greciei, Atena este renumită pentru clădirile sale vechi, precum Acropole, şi ruinele de 2400 de ani ale templului Partenon. În anumite zile, maşinile nu au voie să circule în capitală, pentru a proteja ruinele. În apropiere există păduri de pin şi munţi ce servesc drept refugiu din oraşul aglomerat.

5.-În lunile calde de vară, grecilor le place foarte mult să mănânce în aer liber. Mesele sunt simple, gustoase şi sunt compuse în principal din roşii, salată, măsline, brânză feta, carne de miel, peşte şi iaurt din lapte de vacă. La masă se serveşte adesea retsina, un vin aromat cu răşină de pin.

6.-Grecia antică era formată din sute de oraşe-stat separate. Unele erau puţin mai mari decât satele, în timp ce altele se dezvoltau în jurul unor mari oraşe, precum Sparta şi Atena. Fiecare dintre acestea oraşe-stat era cunoscut drept polis. Legile, festivalurile şi sistemele de conducere variau de la un polis la altul, iar adesea avea loc războaie între polisurile rivale, deşi toate aveau aceeaşi origine greacă. Nevoia de pământ a determinat unele polisuri să colonizeze alte zone ale Mediteranei înaintea secolelor 8 şi 6 î.Hr., ceea ce a dus la extinderea Greciei antice.

7.-Arta şi ştiinţa din Grecia antică erau extrem de dezvoltate şi au reprezentat timp de secole standardul pentru cultura europeană. “Deşi cucerită, Grecia le-a adus artele popoarelor latine necivilizate”, scria poetul roman Horaţiu. Sculptura din Grecia antică era celebră pentru naturaleţea, frumuseţea şi proporţionalitatea sa. Statuile zeităţilor, precum cea a lui Ceres, erau populare printre fermieri şi depuse la templu pentru a avea o recoltă bogată. De asemenea, în epoca de aur a Atenei (în anii 400 î.Hr.), dramaturgi precum Eschil, Sofocle şi Euripide au scris tragedii care se joacă şi astăzi.

8.-Greaca veche, la fel ca latina, este cunoscută drept limbă “clasică”. Multe lucrări importante ale literaturii greceşti, scrise de autori precum Hesiod şi Apoloniu (poeţi), Tucidide (istoric) şi Platon (filosof) au supravieţuit până în zilele noastre. Cuvântul “alfabet” (utilizat în multe limbi moderne, inclusiv în limba română) s-a format prin unirea primelor două litere din greaca veche: alfa şi beta. Alfabetul chirilic din statele slave din Europa de Est s-a dezvoltat, de asemenea, din alfabetul grecesc.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *