8 lucruri inedite despre Germania

Republica Federală Germania se află chiar în centrul Europei, învecinându-se cu alte nouă naţiuni şi cu Marea Baltică şi Marea Nordului. De când ţara a fost reunificată în anul 1990, ea este mai mult ca oricând o legătură culturală şi comercială între Est şi Vest. Germania se află pe locul doi în Europa, după Rusia ca număr de locuitori. Iată câteva lucruri interesante despre Germania.

1.-Poarta Brandenburg din Berlin simbolizează reunificarea Germaniei din anul 1990, când Zidul Berlinului, construit după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), pentru a despărţi Estul de Vest, a fost demolat. Există planuri pentru refacerea acestei mari capitale, cel mai mare oraş din Germania, prosper centru artistic şi cultural.

2.-Rinul este unul dintre cele mai mari fluvii ale Europei. Izvorăşte din Alpii Elveţieni şi se varsă în Marea Nordului la Rotterdam, în Olanda. Lungimea sa totală este de aproximativ 1.320 km, din care aproape jumătate se află pe teritoriul Germaniei. Mulţi turişti vizitează zona de sud a Rinului pentru a admira peisajul, podgoriile şi castelele care se află pe malurile acestuia.

3.-Germanii reprezintă aproximativ 92% din populaţie. Turcii formează cea mai numeroasă minoritate, de peste 2.000.000 locuitori, care au ajuns în Germania în anii ’60, pentru sporirea forţei de muncă. Mulţi imigranţi au ajuns aici din Europa de Est, începând din anul 1990. Discriminarea rasială a dus la tensiuni sociale.

4.-Poporul german savurează tradiţionalii cârnaţi afumaţi, produse din carne şi brânzeturi afumate, sauerkraut (varză murată), peşte afumat şi marinat, consumate de obicei cu pâine bună, din aluat cu maia, şi un pahar de bere rece. De asemenea, pregătesc supe foarte gustoase, găluşte dulci şi apetisante, iar după-amiaza se bucură de Kaffee und Kuchen (cafea cu prăjituri).

5.-Culturile cele mai importante ale Germaniei sunt orzul, ovăzul, secara şi grâul. Culturile de sfeclă de zahăr, rafinată pentru obţinerea zahărului, sunt şi ele răspândite. Strugurii cresc cel  mai bine în zonele care se învecinează cu Rinul şi Moselle şi se folosesc pentru obţinerea vinurilor albe din Germania, cunoscute la nivel mondial. Pajiştile verzi şi bogate din Valea Allgau din Germania, în Alpi, sunt ideale pentru păşunatul bovinelor, crescute pentru lapte, din care se fabrică diverse produse lactate.

6.-Germania deţine un sistem de transport cu 14 aeroporturi internaţionale, porturi maritime importante în Hamburg şi Bremen, precum şi o reţea eficientă de căi ferate şi drumuri. Pe canale şi râuri, ca de exemplu Rinul şi Ruhrul, se transportă la fel de multă marfă ca şi pe şosele. Germania deţine cea mai elaborată reţea de autostrăzi din Europa, care se întinde pe aproximativ 11.400 km, unde nu sunt limite de viteză. Prima Autobahn a fost construită în 1930, în scopuri utilitare.

7.-După înfrângerea lui Napoleon în anul 1815, mulţi germani au dorit unificarea într-o singură naţiune. Astfel, s-au pus bazele unei confederaţii de state, mult prea slabă, însă, pentru a fi durabilă. În anul 1861, Wilhelm I a devenit regele Prusiei. Puterea Prusiei a crescut, iar celelalte state germane au fost de acord să se unească cu aceasta. În cele din urmă, în anul 1871, Wilhelm a fost numit împărat al Germaniei unite.

8.-Termenii nefavorabili de stabilire a păcii după Primul Război Mondial şi căderea economică din anii ’30 au lăsat o Germanie afectată de şomajul ridicat şi de hiperinflaţie ceea ce a născut dorinţa oamenilor de schimbare. Susţinerea naziştilor a crescut, fiind sprijiniţi de un partid naţionalist extremist, condus de Adolf Hitler, care a preluat puterea în 1933. Naziştii promiteau să refacă forţa şi credibilitatea Germaniei. Ambiţiile imperialiste ale lui Hitler au fost una dintre cauzele celui de-Al Doilea Război Mondial.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Jovi Ene

Editor, iubitor de carti si filme, Project Manager al Filme-carti.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *